Jon Davison (musicus)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Davison in 2013

Jon "Juano" Davison (1971) is een Amerikaans zanger en multi-instrumentalist.

Biografie[bewerken]

Davison is allang “bekend” in de muziekwereld. Hij is sinds zijn jeugd bevriend met Taylor Hawkins, de drummer van de Foo Fighters. Zijn muzikale loopbaan begon als zanger in het kerkkoor dat geleid werd door zijn moeder, die de muziek verder stimuleerde. Op jonge leeftijd begon Davison gitaar te spelen en op die wijze komt hij terecht in allerlei coverbandjes, alwaar hij ook Hawkins weer tegekomt. Hawkins gaf hem daarbij de bijnaam Juano. Na de highschool ging Davison studeren aan het Art Institue of Seattle. Zijn studie audio en videoproductie leidde hem tot een rol als bassist van Sky Cries Mary. Deze band brak nier wereldwijd door maar mocht wel optreden in Japan en hun muziek promoten in de Late Night with Conan O'Brien and The Daily Show. In 1998 was Davison een tijde afwezig; hij vertrok met vrouw Maewe naar Brazilië. Hij ontmoette daar Ronald Augusto. Bij terugkomt pakte hij de draad bij Sky Cries Mary op en trad toe tot de muziekgroep Roundabout, die oude werken van Yes opnieuw uitvoerden. Ondertussen zong Davison ook voor YouTube oude Yessongs in en dat in 2009 viel op bij de leiders van Glass Hammer. Die band maakt Yesachtige muziek en Babb en Schendel namen hem aan voor het album If. Ook op de daaropvolgende albums Con Cordium en Perilous is Davison aanwezig.

Ondertussen is de band Yes op zoek naar een nieuwe zanger. Yes wilde op wereldtournee maar vond hun oorspronkelijke zanger Jon Anderson te zwak om die te volbrengen. Anderson was het daarmee deels eens en trok samen met Rick Wakeman, die zichzelf al te oud vond aandacht met album The living tree. Als zanger trok Yes, met toenmalige leider Chris Squire Benoît David als zanger aan. Dat een wereldtournee slopend is bleek begin 2012. Davis kon niet verder en er moest opnieuw naar een zanger gevonden worden. In februari 2012 stond Davison met Yes op het podium om die tournee af te maken. Squire zou later zeggen dat Davisons naam al genoemd werd als opvolger van Anderson. De naam zou destijds door Hawkins geopperd zijn aan Squire ('If you ever need a replacement (singer), I know exactly the guy”. Squire en Hawkins zijn ook al jaren muzikale vrienden.

Discografie[bewerken]

Sky Cries Mary[bewerken]

  • This tmeless turning (1994) - basgitaar
  • Moonbathing on sleeping leaves (1997) - basgitaar
  • Seeds (EP, 1999) - basgitaar
  • Here & Now - Live 2005 (live, 2005) - basgitaar
  • Small town (2007) - basgitaar
  • Taking the stage: 1997-2005 (live, 2011) - basgitaar

Glass Hammer[bewerken]

Gastoptredens[bewerken]

  • Tales from the edge: A tribute to the music of Yes (2012) – zang en tamboerijn in "Starship Trooper" met The Samurai of Prog
  • Absinthe tales of romantic visions door Mogador (2012) - zang in "The sick rose"

Externe link[bewerken]