Jon Seda

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Jon Seda
Jon Seda
Algemene informatie
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
(en) IMDb-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Jonathan "Jon" Seda (Manhattan (New York), 14 oktober 1970) is een Amerikaans acteur van Puerto Ricaanse afkomst. Hij vertolkte een van de drie hoofdrollen in de HBO-miniserie The Pacific en heeft ook een rol in de HBO-serie Treme.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Seda was een amateurbokser die in 1992 deelnam aan een auditie voor en een rol kreeg in de film Gladiator. Daarna volgden onder meer 12 Monkeys in 1995 en Primal Fear in 1996. Voor zijn vertolking in 1996 in The Sunchaser met Woody Harrelson als zijn tegenspeler, werd hij genomineerd als beste acteur in het Filmfestival van Cannes. Zijn doorbraak volgde in 1997 toen hij de echtgenoot van Selena (vertolkt door Jennifer Lopez) speelde in de film Selena.

Zijn eerste televisieserie was een rol in 1997 in Homicide: Life on the Street, maar hij vertolkte ook de rol van Dino Ortolani in de allereerste aflevering van Oz, Matty Caffey in Third Watch en rollen in Law & Order, House, The Closer en Miami. In de HBO-serie The Pacific van Tom Hanks en Steven Spielberg vertolkte hij de rol van de legendarische marinier John Basilone. Hij heeft eveneens een rol in het tweede seizoen van de op New Orleans en de orkaan Katrina gebaseerde serie Treme.[1] Tegenwoordig is hij vooral bekend van zijn rol als rechercheur Antonio Dawson in de televisieseries Chicago P.D. en Chicago Fire.

Seda is gehuwd, heeft drie kinderen en woont in Los Angeles. Met zijn stichting steunt hij onderzoek naar oorzaken en behandeling van posttraumatische dystrofie sinds zijn zus aan deze aandoening bleek te lijden.

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

Films[bewerken | brontekst bewerken]

Selectie:

Televisieseries[bewerken | brontekst bewerken]

Uitgezonderd eenmalige gastoptredens.