The Pacific

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
The Pacific
Genre Oorlog
Speelduur per afl. ±60 min.
Hoofdrollen James Badge Dale
Jon Seda
Joe Mazzello
Regie Carl Franklin
Tim Van Patten
Graham Yost
Jeremy Podeswa
Scenario Robert Leckie (boek)
Eugene Sledge (boek)
Bruce McKenna
Camera Remi Adefarasin
Stephen F. Windon
Montage Alan Cody
Marta Evry
Edward A. Warschilka
Muziek Hans Zimmer
Geoff Zanelli
Blake Neely
Kostumering Joe Hobbs
Land van oorsprong Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Taal Engels
Gerelateerde series Band of Brothers
Masters of the Air
Productie
Producent Steven Spielberg
Tom Hanks
Gary Goetzman
Uitzendingen
Start 2010
Afleveringen 10
Seizoenen Bewerken op Wikidata
Zender HBO, Veronica, Canvas
Officiële website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

The Pacific is een Amerikaanse mini-dramaserie die zich afspeelt in de Tweede Wereldoorlog. De serie wordt geproduceerd door de televisiezender HBO, die eerder de miniserie Band of Brothers uitbracht. Band of Brothers gaat over Amerikaanse paratroepen in Europa en The Pacific over mariniers in Azië.

Productie[bewerken | brontekst bewerken]

De productie van The Pacific is op 13 augustus 2007 begonnen in Australië. Filmlocaties zijn onder andere de omgeving van Port Douglas, Melbourne en Victoria.[1] De serie heeft een budget van meer dan $200 miljoen en is daarmee de duurste ooit gemaakt in Australië.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

De verhaallijn van The Pacific, geschreven door Hugh Ambrose, staat los van die van Band of Brothers en is voornamelijk gebaseerd op twee memoires van Amerikaanse mariniers: With the Old Breed van Eugene Sledge en Helmet for my Pillow van Robert Leckie. De serie vertelt het verhaal van de twee auteurs en marinier John Basilone, die deelnamen aan de oorlog tegen het Japanse Keizerrijk.

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.
Nr. Titel Regisseur Schrijver(s) Originele uitzenddatum
1
Guadalcanal/Leckie
Tim Van PattenBruce C. McKenna14 maart 2010
Oorlogsveteraan sergeant John Basilone vertrekt kort na de aanval op Pearl Harbor naar het eiland Guadalcanal, een deel van de Salomonseilanden, om te vechten tegen het Japanse Keizerrijk. Ook Robert Leckie en het 1ste Regiment Mariniers landen op het eiland en leveren strijd in de gelijknamige Slag om Guadalcanal. Eugene Sledge overtuigt zijn ouders om hem deel uit te laten maken van de oorlog en schrijft zich in voor de opleiding. Ook de zeeslag bij het eiland Savo vindt plaats. 
2
Basilone
David NutterBruce C. McKenna21 maart 2010
Basilone en het 7de Regiment Mariniers komen aan op Guadalcanal om de verdediging van het 1ste Regiment op Henderson Field te versterken. Basilone geraakt zwaar verbrand aan zijn armen door een machinegeweer. Een grote nachtelijke aanval van het Japanse leger wordt succesvol afgeslagen. 
3
Melbourne
Jeremy PodeswaGeorge Pelecanos & Michelle Ashford28 maart 2010
Na vier maanden te hebben doorgebracht op Guadalcanal krijgt het 1ste Regiment kans op herstel in Melbourne. Leckie wordt verliefd op Stella, een Australisch meisje van Griekse afkomst. Ze nodigt hem uit om in het huis van haar ouders te verblijven. Basilone wordt onderscheiden met de Medal of Honor en hij keert kort daarna op verzoek terug naar de Verenigde Staten voor het ondersteunen van de verkoop van Amerikaanse oorlogsobligaties
4
Gloucester/Pavuvu/Banika
Graham YostRobert Schenkkan & Graham Yost4 april 2010
Sledge schrijft zich in bij de mariniers en begint aan de basistraining. Het 1ste Regiment wordt terug ingezet op de Bismarckarchipel in de strijd bij Cape Gloucester. Daarna worden ze ingezet op Pavuvu, wat tijdelijk dienstdoet als thuis van de 1ste Marinedivisie. Leckie wordt behandeld voor nachtelijk bedplassen die veroorzaakt worden door de stress van de gevoerde strijd. 
5
Peleliu Landing
Carl FranklinLaurence Andries & Bruce C. McKenna11 april 2010
Leckie keert na hersteld te zijn terug naar de frontlinie. Sledge komt aan op Pavuvu, op de Salomons-eilanden waar hij Sidney Phillips, een oude vriend, opnieuw ontmoet. Vervolgens worden ze ingezet op de Slag om Peleliu
6
Peleliu Airfield
Tony ToBruce C. McKenna, Laurence Andries & Robert Schenkkan18 april 2010
De mariniers leveren strijd bij het vliegveld op Peleliu. Door de waterschaarste en extreme hitte zijn de omstandigheden zeer zwaar. Leckie geraakt gewond bij een granaatontploffing, waarbij hij granaatscherven in het gezicht krijgt. Hij wordt geëvacueerd en naar een hospitaalschip gebracht terwijl de strijd onverminderd voortgaat. 
7
Peleliu Hills
Tim Van PattenBruce C. McKenna25 april 2010
Sledge heeft het moeilijk met de afslachting en dood van zijn makkers in de heuvels van Peleliu. Basilone gaat verder met het verkopen van oorlogsobligaties. 
8
Iwo Jima
David Nutter & Jeremy PodeswaRobert Schenkkan & Michelle Ashford2 mei 2010
Basilone keert terug in actieve dienst bij het 5de Regiment Mariniers. Hij gaat nieuwe mariniers trainen voor de strijd in de Pacifische Oorlog. Hij ontmoet en huwt met Lena Riggi, een vrouwelijke sergeant van het regiment. Later wordt hij ingezet in de Landing op Iwo Jima. Basilone sneuvelt door de granaatscherven van een mortierinslag. 
9
Okinawa
Tim Van PattenBruce C. McKenna9 mei 2010
De marinierscompagnie van Sledge wordt ingezet in de Slag om Okinawa. Het Japanse leger verkiest de dood boven een overgave en zijn onverschillig over het lot van de plaatselijke bevolking. Hierdoor wordt Sledge steeds cynischer en toont niet langer medeleven met de Japanners. Wanneer hij en de andere zich klaarmaken om Okinawa te verlaten, horen ze van een nieuwe bom die een volledige Japanse stad in een oogopslag heeft vernietigd
10
Home
Jeremy PodeswaBruce C. McKenna & Robert Schenkkan16 mei 2010
Sledge en Leckie keren terug naar huis na de Japanse overgave. Sledge wordt nog steeds achtervolgd door de terreur die hij heeft meegemaakt en gezien. Leckie begint een relatie met Vera, een meisje dat hij al kende sinds zijn jeugd. Lena, de weduwe van Basilone, zoekt zijn ouders op en schenkt hen Johns Medal of Honor. 

Cast[bewerken | brontekst bewerken]

Uitzenddata[bewerken | brontekst bewerken]

Nr. Titel van aflevering Vlag van Verenigde Staten Uitzenddatum VS Vlag van Nederland Uitzenddatum NL (Veronica) Vlag Vlaanderen Uitzenddatum VL (Canvas)
1 Guadalcanal/Leckie 14 maart 2010 7 april 2010 14 juni 2011
2 Basilone 21 maart 2010 14 april 2010 21 juni 2011
3 Melbourne 28 maart 2010 21 april 2010 28 juni 2011
4 Gloucester/Pavuvu/Banika 4 april 2010 28 april 2010 5 juli 2011
5 Peleliu Landing 11 april 2010 5 mei 2010 12 juli 2011
6 Peleliu Airfield 18 april 2010 12 mei 2010 19 juli 2011
7 Peleliu Hills 25 april 2010 19 mei 2010 26 juli 2011
8 Iwo Jima 2 mei 2010 26 mei 2010 2 augustus 2011
9 Okinawa 9 mei 2010 2 juni 2010 9 augustus 2011
10 Home 16 mei 2010 9 juni 2010 16 augustus 2011

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Commons heeft mediabestanden in de categorie The Pacific.