Jonah Lomu

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Jonah Lomu

Jonah Tali Lomu (Auckland, 12 mei 1975) is een Nieuw-Zeelandse rugbyspeler. Hij heeft 73 wedstrijden (waarvan 63 caps) gespeeld voor de All Blacks, het Nieuw-Zeelandse nationale rugbyteam.

Lomu is 1,96 meter lang, waarmee hij het niet slecht zou doen als lock forward en weegt een kleine 120 kilogram, wat niet zou misstaan voor een prop. Vanwege zijn snelheid (100 meter in 10,8 seconden) speelt hij op de wing. In sommige wedstrijden werd hij later in de wedstrijd ingezet als nummer 8 in de scrum, wat vooral een psychologisch desastreus effect op de tegenstander had.

Algemeen wordt Lomu gezien als de eerste superster van het professionele tijdperk.[bron?] Wereldberoemd werd hij tijdens het wereldkampioenschap rugby 1995, waarbij hij niet meer af te stoppen leek. Vooral de halve finale tegen Engeland werd een klassieke wedstrijd, waarin hij vier try's wist te scoren. Ook vier jaar later werd hij topscorer (in try's). Hij kreeg een rol aangeboden in de James Bondfilm The World Is Not Enough, maar hij gaf voorrang aan zijn rugbycarrière. Ook legde hij een miljoenenaanbod om American football te gaan spelen naast zich neer.

In 1996 werd bij Lomu de nierziekte nefrotisch syndroom geconstateerd, waardoor hij voorzichtiger aan moest doen en medicijnen moest gebruiken. In 2003 moest hij regelmatig een nierdialyse ondergaan en in 2004 werd een niertransplantatie uitgevoerd. Lomu kondigde aan een comeback te maken. In 2005-06 kwam hij uit voor de Cardiff Blues in Wales. Na dit seizoen vertrok hij weer naar Nieuw-Zeeland. Hij speelt met een speciale ontheffing van World Anti-Doping Agency, omdat zijn geneesmiddelen op de dopinglijst staan.