Jonge Gouden Uil

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search

De Jonge Gouden Uil was een literaire publieksprijs, uitgereikt door leerlingen van de hoogste twee jaren in het secundair onderwijs (Vlaanderen) en het voortgezet onderwijs (Nederland). De prijs werd uitgereikt naast de Belgische literatuurprijs Gouden Uil.

Ieder jaar werd uit de boeken die genomineerd waren voor de Gouden Uil door de jongerenjury een boek uitgekozen dat bij hen het best in de smaak viel. De prijs was een initiatief van Vlaamse Gemeenschapsdepartementen van Onderwijs en Cultuur, Stichting Lezen en de Nederlandse Taalunie. In de organisatie van het evenement wisselden het Vlaamse Villanella en het Nederlandse Bulkboek elkaar af.

Het samenwerkingsproject voor het Nederlands taalgebied liep van 1996 tot 2000 en is in 2002 opgevolgd door De Inktaap. Aan de 'officiële' Jonge Gouden Uil ging een proefproject vooraf van twee leraressen Nederlands in Vlaanderen, Janien Benaets en Chris De Commer, die de Franse Prix Goncourt des Lycéens hadden leren kennen, en voor Nederlandstalige scholieren een gelijkaardig leesbevorderingsproject wilden opzetten. Tijdens het schooljaar 1995-1996 organiseerden ze op hun school in nauwe samenwerking met cultuurminister Luc Martens en zijn kabinetsmedwerker Jooris Van Hulle de allereerste Jonge Gouden Uil. Die proef-Jonge Gouden Uil ging in 1996 naar De blinde passagiers van Jan Brokken.

Het ontwerp van literaire jongerenprijs van Janien Benaets en Chris De Commer ligt aan de basis van de huidige De Inktaap: in het jureringssysteem en de juryhandleiding is hun methode nog altijd zichtbaar.

Winnaars[bewerken]