Joseph von Führich

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Joseph von Führich

Joseph von Führich (Kratzau, 9 februari 1800Wenen, 13 maart 1876) was een Oostenrijks illustrator en kunstschilder, sterk beïnvloed door de Nazareners.

Leven en werk[bewerken]

Zelfportret, rond 1820

Führich was de zoon van een kunstschilder en kreeg zijn eerste lessen van zijn vader. Met steun van een lokale graaf kon hij gaan studeren aan de Academie voor Beeldende Kunsten te Praag. In die tijd begon hij reeds werken te maken voor kerken. Daarnaast kreeg zijn eerste bekendheid met een aantal door Albrecht Dürer geïnspireerde boekillustraties, onder andere bij werken van Joseph Marius von Babo („Otto von Wittelsbach, Pfalzgraf in Bayern“), Johann Wolfgang von Goethe („Erlkönig“ en „Hermann und Dorothea“), August von Kotzebue, Friedrich Schiller, Ludwig Tieck („Phantasus“, „Genoveva“) en Christoph Martin Wieland.

Door het succes van zijn illustratiewerk en met steun van Klemens von Metternich, die zijn werk bewonderde[1], kon Führich in 1826 een studiereis naar Rome bekostigen. Daar maakte hij kennis met de Nazareners Friedrich Overbeck en Peter von Cornelius, die hem betrokken bij een frescoproject voor het Palazzo Massimi. Hij maakte er een aantal muurschilderingen naar werk van Torquato Tasso en werd geprezen om zijn talent in compositie.

Het latere werk van Führich stond sterk onder invloed van de Nazareners, met verwerking van veel symboliek. Hij maakte vrijwel uitsluitend schilderwerken met religieuze thema’s en tal van wandschilderingen, veelal voor grote kerken, onder andere de Lerchenfeldkerk in Wenen.In 1841 werd hij docent compositie aan de Weense kunstacademie. In 1871 ging hij met pensioen en werd hij geridderd in de orde van Franz Joseph.

Führich overleed in 1876, op 76-jarige leeftijd, te Wenen. In 1875 verscheen een biografie van zijn leven en in 1886 memoires door zijn zoon Lukas.

Galerij[bewerken]

Literatuur[bewerken]

  • Rittinger Bernhard (Hrsg.): Joseph Ritter von Führich, Er ist auferstanden. Die Entwürfe zu der Holzschnittfolge von 1868. Diözesanmuseum, Wenen 1991 (catalogus).

Externe links[bewerken]

Noot[bewerken]

  1. Metternich was vooral onder de indruk van Führichs illustraties bij Tiecks „Genoveva“