Joustersluis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Jouster sluis)
Ga naar: navigatie, zoeken
Joustersluis
Joustersluis.JPG
Algemene gegevens
Locatie Joure
Coördinaten 52° 59′ NB, 5° 46′ OL
Waterweg(en) Oudeweg en Zijlroede
Beheerder Wetterskip Fryslân
Joustersluis
Joustersluis
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer

De Joustersluis is een sluis in de buurt van de plaats Joure in Friesland, tussen Alde Wei (Noorder Oudeweg) en Jouster Sylroede (Zijlroede). De Jouster sluis is al jarenlang een schutsluis, maar is waarschijnlijk ooit een spuisluis geweest, gelet op de oorspronkelijke betekenis van de naam Zijlroede: vaart achter een spuisluis. De sluis van het Wetterskip Fryslân staat meestal open. Alleen bij noord- tot zuidwesterstorm worden de sluisdeuren gesloten om te voorkomen, dat het boezemwater te hoog wordt opgestuwd in onder meer de Zijlroede, De Kolk, de Scheensloot en de Jonkersloot. De polderdijken en kades om die vaarten zouden anders kunnen beschadigen en in extreme gevallen kunnen bezwijken.

Overspitting[bewerken]

De haven van Joure

De Overspitting is een water, dat bij de Bandster-Schans uit de Heerensloot voortkomt, en dat langs Nijehaske, Oudehaske en Haskerhorne, door De Jouwer loopt, waarna het, als de Zijlroede, in de Oudeweg uitloopt. De oorspronkelijke Friese naam is "De Hurdspytsje". Het woord hurd slaat wellicht op de harde ondergrond die men tegenkwam. De naam kwam in 1646 reeds voor.

De Zijlroede eindigt bij het Tolhuis waar tot in het midden van de twintigste eeuw een ophaalbrug was. Je kon toen nog doorvaren via De Kolk in het centrum van Joure en een schutsluis in het verlengde van De Kolk naar de Overspitting.

Aan de Overspitting lagen tuinderijen en een groenteveiling. De te veilen groente werd per boot aangevoerd.

Jouster scheepswerf[bewerken]

Verhoogd boezemwaterpeil in Jonkersloot.

Bijna op het eind van de Zijlroede ligt aan de kant van de Slachtedijk de vermaarde Jouster scheepswerf van de Jong. De geschiedenis van deze werf gaat in ieder geval terug tot 1653. In het Scheepvaartmuseum te Sneek zijn nog geschriften van historicus P.S. Roarda uit Leeuwarden van ruim drie eeuwen geleden, terug te vinden.

Er werden destijds grote houten schepen gebouwd. Koggeschepen en galjoenen. Zeeschepen die alle Europese wateren bevoeren. De zeewaardige schepen voeren door de Zijlroede naar de Jouster sluis en vandaar via de Noorder Oudeweg naar de Friese meren en verder.

Bronnen[bewerken]

  • Scheepvaartmuseum te Sneek
  • Jacob Taeke Halma