Zijlroede (Joure)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zijlroede
Jouster Sylroede
Lengte 1,5 km
Van Joure
Naar Noorder Oudeweg
Loopt door De Friese Meren
De Zijlroede bij de Joustersluis
De Zijlroede bij de Joustersluis
Portaal  Portaalicoon   Maritiem
De haven van Joure aan het begin van de Zijlroede.
Verhoogd boezemwaterpeil in de Jonkersloot, een zijsloot van de Zijlroede.

De Zijlroede (Fries: Jouster Sylroede) is een kanaal in de provincie Friesland.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

De Zijlroede begint bij de jachthaven van Joure en loopt in westelijke richting. Het kanaal splitst het dorp Broek in een noordelijk en een zuidelijk deel. Het kanaal eindigt bij de Joustersluis en mondt daar uit in de Noorder Oudeweg.

Jouster scheepswerf[bewerken | brontekst bewerken]

Bij het begin van de Zijlroede ligt aan de kant van de Slachtedijk de vermaarde Jouster scheepswerf van de Jong. De geschiedenis van deze werf gaat in ieder geval terug tot 1653. In het Scheepvaartmuseum te Sneek zijn nog geschriften van historicus P.S. Roarda uit Leeuwarden van ruim drie eeuwen geleden, terug te vinden.

Er werden destijds grote houten schepen gebouwd. Koggeschepen en galjoenen. Zeeschepen die alle Europese wateren bevoeren. De zeewaardige schepen voeren door de Zijlroede naar de Jouster sluis en vandaar via de Noorder Oudeweg naar de Friese meren en verder.

Kolk en Overspitting[bewerken | brontekst bewerken]

Het water tussen het centrum van Joure en de Zijlroede wordt Kolk genoemd en voert langs het Tolhuis waar tot in het midden van de twintigste eeuw een ophaalbrug was. Je kon toen nog doorvaren via een schutsluis in het verlengde van De Kolk naar de Overspitting. De Overspitting is een water, dat bij de Bandster-Schans uit de Heerensloot voortkomt, en dat langs Nijehaske, Oudehaske en Haskerhorne, door De Jouwer loopt, waarna het, als de Zijlroede, in de Oudeweg uitloopt. De oorspronkelijke Friese naam is "De Hurdspytsje". Het woord hurd slaat wellicht op de harde ondergrond die men tegenkwam. De naam kwam in 1646 reeds voor. Aan de Overspitting lagen tuinderijen en een groenteveiling. De te veilen groente werd per boot aangevoerd.

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]

  • Scheepvaartmuseum te Sneek
  • Jacob Taeke Halma