Julian Woodley

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Julian Woodley
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Volledige naam Julian Carlyle A. Woodley
Geboren circa 1952
Regio Caribisch Nederland
Land Nederland
Functie waarnemend gezaghebber Sint Eustatius
Sinds 1 april 2016
Voorganger Gerald Berkel
Partij Democratische Partij
Functies
?-? parlementslid Nederlandse Antillen
? - ca. 2010 gedeputeerde
2011–2016 waarnemend rijksvertegenwoordiger
2016–2018 waarnemend gezaghebber Sint Eustatius
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Julian Woodley (circa 1952) is een Nederlands politicus. Hij heeft diverse functies bekleed op de Nederlandse Antillen en vervolgens voor Caribisch Nederland, zoals parlementslid, gedeputeerde en waarnemend rijksvertegenwoordiger. Van 1 april 2016 tot 7 februari 2018 was hij waarnemend gezaghebber van Sint Eustatius.

Biografie[bewerken]

Woodley was 15 jaar lang afdelingshoofd op Financiën van Sint Eustatius. Daarnaast bekleedde hij gedurende 25 jaar diverse functies, zoals eilandsraadslid, parlementslid van de Nederlandse Antillen[1] en gedeputeerde voor Telecommunicatie.[2]

Met ingang van 1 december 2011 werd hij aangesteld als waarnemend Rijksvertegenwoordiger voor de openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba.[3] Hiermee was hij tot 1 mei 2014 plaatsvervanger van Wilbert Stolte.[4] en daarna vanaf 1 september 2014 van Gilbert Isabella.[1]

Op 1 april 2016 werd Woodley benoemd tot waarnemend gezaghebber van Sint Eustatius, nadat Gerald Berkel na een volle termijn van zes jaar was teruggetreden. De functie van gezaghebber (vgl. burgemeester) behelst alle verantwoordelijkheden. De Nederlandse regering startte op dat moment de procedure voor de benoeming van een nieuwe gezaghebber[1] in december 2016 nogmaals[5] en in maart nogmaals,[6] maar is anderhalf jaar na het vertrek van Berkel nog niet ingevuld.

Op 7 februari 2018 trad de Tijdelijke wet taakverwaarlozing Sint Eustatius[7] in werking, die werd ingevoerd naar aanleiding van een rapport van een 'commissie van wijzen', bestaande uit Jan Franssen en Fredis Refunjol, waarin werd vastgesteld dat het bestuur op het eiland zijn taken op grove wijze veronachtzaamde. Er zou onder meer sprake zijn van wetteloosheid, financieel wanbeheer, machtsmisbruik en intimidatie.[8] Op grond van de wet werd de eilandsraad ontbonden, werden de eilandgedeputeerden van hun functies ontheven, en werd Woodley van rechtswege ontslag verleend. In hun plaats werden Marcolino Franco en Mervyn Stegers als respectievelijk regeringscommissaris en plaatsvervangend regeringscommissaris benoemd. Zij moeten de orde op het eiland herstellen.