Julische Alpen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Julische Alpen
Hoogste punt Triglav (2864 m)
Locatie Italië, Slovenië
Coördinaten 46° 20′ NB, 13° 45′ OL
Onderdeel van Zuidelijke Kalkalpen
Julische Alpen
Julische Alpen
De Triglav in de Julische Alpen gezien vanaf de Debela Peč
De Triglav in de Julische Alpen gezien vanaf de Debela Peč
De Julische Alpen in het Triglav Nationaal Park
De Julische Alpen in het Triglav Nationaal Park
Portaal  Portaalicoon   Aardwetenschappen
De noordkant van de Jalovec

De Julische Alpen (Sloveens: Julijske Alpe, Italiaans: Alpi Giulie) vormen een bergmassief in de Zuidelijke Kalkalpen. Ze liggen in Slovenië en Italië en kunnen worden gescheiden in een westelijk en een oostelijk deel, waar de grens verloopt van Cave del Predil in het Karinthische Val Canale in het noorden naar Hrušica (Duits: Birnbaumer Wald) in de Sloveense Karst in het zuiden. De hoogste berg is de Triglav met 2864 meter, die omgeven wordt door het Triglav Nationaal Park.

Geschiedenis[bewerken]

De naam is ontleend aan Julius Caesar, die in dit gebied een provincie stichtte met de hoofdstad Cividale. De Julische Alpen vormden lange tijd de taalgrens tussen enerzijds het Friulisch en Italiaans, anderzijds het Sloveens. Doordat deze gebieden lange tijd onderdeel vormden van Oostenrijk-Hongarije vestigden zich er Duitstaligen, met name rond Tarvisio en Pontebba in Val Canale en in Gorizia. Italië verkreeg een deel van de Julische Alpen met Friuli in 1866.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog verliep hier het front via de Soča (Italiaans: Isonzo), waaraan nog steeds vele uitgehouwen loopgraven, stellingen en bunkers herinneren. Nadat in 1918 de Julische Alpen door Italië werden ingelijfd, kwamen ze na de Tweede Wereldoorlog aan Joegoslavië resp. Slovenië toe.

Toppen in de Julische Alpen[bewerken]

Economie[bewerken]

Het gehele Julische Alpengebied geldt als economisch zwak ontwikkeld. Mede door de moeizame transportwegen ontbreekt het aan grootschalige industrie, terwijl de landbouw zich voornamelijk op extensieve veeteelt en bosbouw richt.

Tegenwoordig leeft de bevolking in toenemende mate van het (zowel zomer- als winter-)toerisme, met name in Val Canale (Tarvisio), het dal van de Soča (Bovec en Kobarid) en rond de Triglav (Kranjska Gora, Bled en Bohinj).

Plaatsen[bewerken]

Enkele gemeenten zijn Kranjska Gora, Bovec, Bled, Bohinj, Kobarid en Tolmin.


Gezicht vanaf de Mangart. Precies in het midden aan de horizon ligt de Triglav

Externe link[bewerken]