Jungholz

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Jungholz
Gemeente in Oostenrijk Vlag van Oostenrijk
Jungholz (Oostenrijk)
Jungholz
Situering
Deelstaat Tirol
District Reutte
Coördinaten 47° 34′ NB, 10° 27′ OL
Algemeen
Oppervlakte 7,06 km²
Inwoners
(01-01-2020)
308
(41 inw./km²)
Hoogte 1054 m.ü.A.
Burgemeester Bernhard Eggel (ÖVP)
Overig
Postcode 6691 (Oostenrijk)
87491 (Duitsland)
Netnummer 05676
Kenteken RE
Gemeentenummer 7 08 18
Website www.jungholz.tirol.gv.at
Portaal  Portaalicoon   Centraal-Europa

Jungholz is een gemeente in het district Reutte in de Oostenrijkse deelstaat Tirol.

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

Blik op Jungholz

Het gemeentegebied van Jungholz is over de weg alleen vanuit Beieren bereikbaar. Het wordt derhalve aangemerkt als een Tiroolse exclave. De inwoners van Jungholz noemen de plaats dan ook wel een stukje Tirol in de Allgäu. Helemaal juist is dit echter niet. Jungholz is over de 1636 meter hoge bergtop van de Sorgschrofen via één punt met Tirol verbonden. Jungholz is dus slechts een functionele exclave. Net zoals het Kleinwalsertal heeft Jungholz vroeger een innige economische band gehad met Duitsland. Hierdoor kent het gebied niet alleen Oostenrijkse, maar ook Duitse postcodes. Waarschijnlijk zal de Deutsche Post AG de Duitse postcodes op termijn afschaffen, zoals reeds gebeurde met de Duitse kengetallen. Als gevolg van deze bijzondere situatie is de helft van de inwoners van Jungholz Duits, de andere helft Oostenrijks staatsburger.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Jungholz werd voor het eerst vermeld in een koopcontract tussen een inwoner van Wertach en een van Jungholz, dat op 24 juni 1342 werd afgesloten. Hierdoor kwam het gebied van Beieren bij Tirol te horen en doorstond het meerdere grensdiscussies. De definitieve grenzen werden vastgelegd in de verdragen tussen het koninkrijk Beieren en het keizerrijk Oostenrijk-Hongarije van 1844 en 1850. Door het Zollvertrag van 1868 kwam Jungholz economisch onder Beieren te vallen. In 1948 werd de eerste skilift van het district Reutte in Jungholz gebouwd.

Economie en infrastructuur[bewerken | brontekst bewerken]

Tot de invoering van de euro was de Duitse mark het wettig betaalmiddel in Jungholz. Hierdoor was het in het verleden een aantrekkelijk oord voor bedrijven uit West-Duitsland. Hoewel als gevolg van de Schengenakkoorden de grenscontroles zijn weggevallen, blijft het gebied aantrekkelijk vanwege het Oostenrijkse bankgeheim. De wegen vanuit Jungholz voeren over Duits grondgebied naar de rest van Tirol. De Bundesstraße 310 loopt via Unterjoch en Oberjoch naar het Tannheimer Tal.