Jungle Cruise (film)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Jungle Cruise
(Filmposter op en.wikipedia.org)
Regie Jaume Collet-Serra
Producent John Davis
John Fox
Beau Flynn
Dwayne Johnson
Dany Garcia
Hiram Garcia
Scenario Michael Green
Glenn Ficarra
John Requa
Verhaal John Norville
Josh Goldstein
Glenn Ficarra
John Requa
Gebaseerd op Jungle Cruise
van Walt Disney
Hoofdrollen Dwayne Johnson
Emily Blunt
Édgar Ramírez
Jack Whitehall
Jesse Plemons
Paul Giamatti
Muziek James Newton Howard
Montage Joel Negron
Cinematografie Flavio Labiano
Productiebedrijf Walt Disney Pictures
Davis Entertainment
Seven Bucks Productions
Flynn Picture Company
Distributie Walt Disney Studios
Motion Pictures
Première 24 juli 2021 (Disneyland)
Vlag van Nederland 28 juli 2021
Vlag van België 28 juli 2021
Genre Fantasy / Avontuur
Speelduur 127 minuten[1]
Taal Engels
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Budget US$ 200 miljoen[2]
Opbrengst US$ 221 miljoen[3]
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Jungle Cruise is een Amerikaanse fantasy-avonturenfilm uit 2021, onder regie van Jaume Collet-Serra naar een scenario van Michael Green, Glenn Ficarra en John Requa. De film is gebaseerd op de gelijknamige attractie bedacht door Walt Disney. De hoofdrollen worden vertolkt door Dwayne Johnson, Emily Blunt, Édgar Ramírez, Jack Whitehall, Jesse Plemons en Paul Giamatti.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Het verhaal speelt zich af tijdens de twintigste eeuw waarin de kapitein Frank samen met zijn wetenschapper Lily en diens broer in de jungle op zoek zijn naar de Tree of Life.

Verwijzingen naar Disneyland[bewerken | brontekst bewerken]

In de film bevinden zich diverse Easter eggs die verwijzen naar Disney-attracties.[4][5] In het begin van de film maakt Frank een boottocht met toeristen. Hierbij vertelt hij diverse woordgrappen en laat bezoekers de 'achterkant van het water' zien. Deze woordgrappen worden in de gelijknamige Disney-attractie door het personeel ook verteld tegenover bezoekers.

Het personage Nilo draagt een kaketoe met de naam Rosita bij zich. In de Disney-attractie Walt Disney's Enchanted Tiki Room stond ook een witte vogel met de naam Rosita. Plots was de vogel verwijderd in de attractie en dook toen later elders op. De attractie staat overigens naast de Jungle Cruise.

Gedurende de film is meerdere keren de lokale bevolking te zien die in de jungle woont. De personages en ook de kleding die ze dragen zijn onder meer gebruikt voor posters van de attractie en zijn, met blaaspijpen, ook terug te vinden in de attractie zelf.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Acteur Personage
Johnson, Dwayne Dwayne Johnson Frank Wolff
Blunt, Emily Emily Blunt dr. Lily Houghton
Ramírez, Édgar Édgar Ramírez Aguirre
Whitehall, Jack Jack Whitehall McGregor Houghton
Plemons, Jesse Jesse Plemons prins Joachim
Giamatti, Paul Paul Giamatti Nilo
Falcón, Veronica Veronica Falcón Trader Sam

Productie[bewerken | brontekst bewerken]

In september 2004 raakte bekend dat de film in ontwikkeling was naar een scenario van Josh Goldstein en John Norville. De film zou in het eerste scenario losjes gebaseerd zijn op de gelijknamige attractie waarin het verhaal zich zou afspelen in de twintigste eeuw.[6] Ruim zes jaar later werd bekendgemaakt dat Tom Hanks en Tim Allen de hoofdpersonages zouden gaan vertolken. Ook zou het scenario herschreven worden door Roger S. H. Schulman.[7]

Het project stond vervolgens vier jaar stil, maar werd in augustus 2015 weer opgepikt door Walt Disney Pictures met Dwayne Johnson die een van de hoofdrollen zou gaan vertolken.[8] In juni 2017 werd Jaume Collet-Serra aangekondigd om de regierol op zich te nemen.[9]

Emily Blunt werd in januari 2018 gecast als de tegenspeler van Johnson.[10] Vervolgens werden in de maanden later ook Jack Whitehall, Édgar Ramírez, Jesse Plemons en Paul Giamatti toegevoegd aan het project.[11][12][13]

De opnames gingen op 14 mei 2018 van start en eindigden op 14 september 2018.[14] Er werd onder meer opgenomen in Hawaii en Atlanta.

Release[bewerken | brontekst bewerken]

Jungle Cruise ging in première op 24 juli 2021 in het Disneyland Resort in Anaheim, Californië.[15] Op 30 juli 2021 verscheen de film zowel in de Amerikaanse bioscopen als op Disney+ met een zogenaamde VIP-toegang.[16] Aanvankelijk zou de film op 24 juli 2020 uitgebracht worden, maar vanwege de coronapandemie werd de releasedatum voor een jaar uitgesteld.[17] In Nederland werd de film op 28 juli 2021 uitgebracht.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]