Naar inhoud springen

Kalix-archipel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Kalix-archipel
Archipel in Zweden Vlag van Zweden
Kalix-archipel (Zweden)
Kalix-archipel
Situering
Landschap Norrbotten
Län Norrbottens län
Gemeente Kalix
Coördinaten 65° 41′ NB, 23° 27′ OL
Portaal  Portaalicoon   Zweden

Kalix-archipel is een verzameling Zweedse eilanden in de Botnische Golf nabij de monding van de Kalixrivier. Het is onderdeel van de Norrbotten-archipel, een scherenkust in dit gebied. Het merendeel van de eilanden valt onder het bestuur van de gemeente Kalix. De meeste eilanden zijn onbewoond of semibewoond (recreatiewoningen). Sommige eilanden waren in het verleden bewoond, maar zijn nu verlaten. Delen van de archipel zijn inmiddels benoemd tot natuurreservaat en kunnen of mogen niet bezocht worden, behalve in nood of voor wetenschappelijk onderzoek.

Het aantal eilanden is in de loop der eeuwen aan verandering onderhevig geweest. Scandinavië stijgt door postglaciale opheffing ten opzichte van de rest van Europa en hier is dat merkbaar. De scherenkust is al millennia bekend bij Saami en Finnen en de eilanden hebben daarom als (inmiddels) Zweeds achtervoegsel ö, ön, skär of holmen meegekregen. Door de stijging van het gebied zijn sommige eilanden vastgegroeid aan het vasteland (al dan niet met hulp van de mens), sommige eilanden zijn aan elkaar gegroeid en er zijn nieuwe eilanden ontstaan, zonder dat er sprake is van vulkanische activiteit in het gebied. Het landoppervlakte van de gemeente Kalix neemt navenant toe, ongeveer twee vierkante kilometer per jaar.

Enkele eilanden hebben nog vanuit hun historie een vluchthaven voor de plaatselijke vissers met schuilcabines met telecommunicatiemiddelen. Deze worden nu ook gebruikt door zeezeilers die in de problemen komen door slecht weer. Daarnaast staan er verspreid over de archipel enige kapellen voor mensen met geestelijke nood.

De meeste eilanden hebben geen enkele verbinding met het vasteland, behalve in de winter. Doordat de Botnische Golf hier zoetwater bevat, bevriest het water in dit gebied. Men kan dan zich met een vervoermiddel naar eigen keuze naar de eilanden begeven.

Ten oosten van deze archipel gaat de archipel verder, maar valt dan onder de Haparanda-archipel, gemeente Haparanda. In het westen ligt aansluitend de Lule-archipel, gemeente Luleå.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]