Naar inhoud springen

Kamla Persad-Bissessar

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Kamla Persad-Bissessar
Kamla Persad-Bissessar
Geboren 22 april 1952
Penal, Trinidad en Tobago
Politieke partij United National Congress
Partner Gregory Bissessar
Beroep Advocaat, Politicus
Religie Hindoeïsme
Website http://www.kamlapersadbissessar.com/
Minister-President van Trinidad en Tobago
Aangetreden 26 mei 2010
Einde termijn 9 september 2015
President George Maxwell Richards
Voorganger Patrick Manning
Opvolger Keith Rowley
Voorzitter van Gemenebest van Naties
Aangetreden 26 mei 2010
Einde termijn 28 oktober 2011
Voorganger Patrick Manning
Opvolger Julia Gillard
Oppositieleider Trinidad en Tobago
Aangetreden 25 februari 2010
Einde termijn 25 mei 2010
President George Maxwell Richards
Voorganger Basdeo Panday
Opvolger Keith Rowley
Aangetreden 26 april 2006
Einde termijn 8 november 2007
President George Maxwell Richards
Voorganger Basdeo Panday
Opvolger Basdeo Panday
Minister van Onderwijs (Trinidad en Tobago)
Aangetreden 22 december 2000
Einde termijn 2001
Opvolger Hazel Anne Marie Manning
Minister van Justitie (Trinidad en Tobago)
Aangetreden 1996
Einde termijn 2000
Opvolger Camille Robinson-Regis
Partijleider United National Congress
Huidige functie
Aangetreden 24 januari 2010
Voorganger Basdeo Panday
Parlementslid voor Siparia
Huidige functie
Aangetreden 1995
Voorganger Sahid Hosein
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Kamla Persad-Bissessar (Penal, 22 april 1952) was de zevende premier van Trinidad en Tobago. Ze werd op 26 mei 2010 beëdigd en was de eerste vrouwelijke minister-president van het land.[1]

Persad-Bissessar is de politiek leider van het United National Congress (UNC) en leidt daarnaast het People's Partnership, een coalitie van vijf partijen die was gevormd voor de verkiezingen van 2010 als blok tegen de regering van toenmalig premier Patrick Manning. Voor haar benoeming tot premier was ze officier van justitie (tevens als eerste vrouw), interim-premier en leider van de oppositie. Daarnaast was ze tweemaal tot minister benoemd, in 1996, tot minister van Justitie, en in 2000 als interim, tot minister van Onderwijs.

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Kamla Persad-Bissessar studeerde aan de University of the West Indies (UWI) en was advocaat van beroep en eerder een docente op een meisjesschool. Ze is getrouwd met Dr. Gregory Bissessar en heeft één zoon.

Sinds 1995 was ze parlementslid voor het kiesdistrict Siparia. In datzelfde jaar had ze een functie als officier van justitie. In 1996 werd ze benoemd tot Minister van Justitie. Nadat haar partij, het UNC, een regering mocht vormen werd ze op 22 december 2000 ingezworen als Minister van Onderwijs.

Op 25 april 2006 werd ze door de oppositie naar voren geschoven als oppositieleidster. De positie was vrijgekomen nadat haar voorganger Basdeo Panday geen verklaring kon geven voor een bankrekening op zijn naam in Londen en was ontslagen door president George Maxwell Richards. Hierop werd Kamla Persad-Bissessar benoemd tot oppositieleidster.

Op 24 januari 2010 werd Persad-Bissessar verkozen tot partijleider van het UNC, ver boven haar voorganger Panday. Ze werd dankzij deze overwinning wederom leider van de oppositie en officieel ingesteld op 25 februari 2010 nadat ze het merendeel van de parlementsleden achter zich had gekregen.

Minister-president[bewerken | brontekst bewerken]

Nadat de People's Partnership, een coalitie van het United National Congress, het Congress of the People, de Tobago Organization of the People, het National Joint Action Committee en de Movement for Social Justice, de verkiezingen van 24 mei 2010 wonnen, en daarmee de regering van premier Patrick Manning afzetten, werd Kamla Persad-Bissessar de nieuwe minister-president van Trinidad en Tobago. Ze is de zevende premier en de eerste vrouw die deze functie bekleedde. Ze is daarnaast ook de zevende, en eerste vrouw, die voorzitter is van het Gemenebest van Naties.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]