Naar inhoud springen

Kamstaartbuidelmuis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Wikiwerner (overleg | bijdragen) op 30 jul 2018 om 20:17. (Wikipedia:Stemlokaal/Modificatie Amsterdamconstructies, http://woordenlijst.org/leidraad/16/3 met AWB)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Kamstaartbuidelmuis
IUCN-status: Gevoelig[1] (2016)
Kamstaartbuidelmuis
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Orde:Dasyuromorphia (Roofbuideldieren)
Familie:Dasyuridae (Echte roofbuideldieren)
Geslacht:Dasycercus
Soort
Dasycercus cristicauda
(Krefft, 1867)
verspreidingsgebied
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Kamstaartbuidelmuis op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

De kamstaartbuidelmuis (Dasycercus cristicauda) is een buidelmuis uit het geslacht Dasycercus.

Beschrijving

Dit solitaire dier vertoont veel overeenkomsten met de kamstaartbuidelrat. Zijn staartbasis is vaak gezwollen door vetopslag, zoals bij veel verwanten. De rug heeft een zandbruine kleur, terwijl de buik vaalwit is. De staart is getooid met een kam van zwarte haren. De lengte van het dier ligt tussen de 12 en 20 cm, met een 7,5 tot 11 cm lange staart. Het gewicht ligt tussen de 50 en 150 gram.

Leefwijze

De kamstaartbuidelmuis of Mulgara bewoont zandwoestijnen met verspreide pollen van het gras spinifex. Het bewoont ondergrondse holen, variërend van een simpele, korte gang tot een heel gangenstelsel met 5 of 6 ingangen. ’s Nachts wordt jacht gemaakt op kleine knaagdieren, vogeltjes en grote insecten, zelfs grote duizendpoten zijn voor hem niet veilig.

Verspreiding

Deze soort komt voor in de droge binnenlanden van Midden- en West-Australië in woestijnen en open habitats.

Verwantschapskenmerken

Deze soort lijkt sterk op Dasycercus blythi, de andere soort van het geslacht, die waarschijnlijk ongeveer dezelfde verspreiding heeft, maar verschilt daar op een aantal punten van: uit de zwarte staartpunt steken losse haren, anders dan bij de gladde staart van blythi; er is een derde valse kies in de bovenkaak (P3) aanwezig; de vacht is wat roder dan die van blythi; en vrouwtjes hebben acht mammae, tegenover zes bij blythi. Phascogale hillieri Thomas, 1905, is een synoniem van deze naam.

Literatuur

  • Woolley, P.A. 2005. The species of Dasycercus Peters, 1875 (Marsupialia: Dasyuridae). Memoirs of Museum Victoria 62(2):213-221.