Kapelmeester

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Kapellmeister)

Een kapelmeester is iemand die de leiding heeft bij het uitvoeren van muziek. Het is de vertaling van het Italiaanse maestro di capella of het Duitse Kapellmeister.

Algemeen[bewerken | brontekst bewerken]

De hofkapel was het centrum van muzikale activiteiten tijdens de middeleeuwen. Het woord kapelmeester refereert dus aan iemand die muziek mag maken in een kapel. Oorspronkelijk waren het vooral componisten die op een dergelijke post werden benoemd.

Een kapelmeester was vaak in dienst van de adel of van de kerk. Een benoeming tot kapelmeester was een grote eer voor componisten en onderstreepte de kwaliteit van de componist.

Betekenisverandering[bewerken | brontekst bewerken]

De benaming kapelmeester heeft in de 19e eeuw een andere klank gekregen. Enerzijds was het in de Duitstalige landen een algemene term voor dirigenten, anderzijds werd het daarbuiten vooral een term waarmee men de dirigenten van harmonie- en fanfareorkesten ging aanduiden.

Ook verscheidene strijdmachten kennen een kapelmeester, soms ook als afzonderlijke militaire rang. De Koninklijke Militaire Kapel en de Luchtmachtkapel in Nederland en in België de Koninklijke Muziekkapel van de Marine en de Koninklijke Muziekkapel van de Belgische Luchtmacht hebben een kapelmeester.

De Duitse benaming Kapellmeister is tegenwoordig in gebruik als een soort eretitel voor dirigenten die orkesten leiden.

Historische kapelmeesters[bewerken | brontekst bewerken]

Onder meer de volgende componisten mochten de titel van kapelmeester voeren: