Kapelmeester

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Een kapelmeester is iemand die de leiding heeft bij het uitvoeren van muziek. Het is de vertaling van het Italiaanse maestro di capella of het Duitse Kapellmeister.

Algemeen[bewerken]

De hofkapel was het centrum van muzikale activiteiten tijdens de middeleeuwen. Het woord kapelmeester refereert dus aan iemand die muziek mag maken in een kapel. Oorspronkelijk waren het vooral componisten die op een dergelijke post werden benoemd.

Een kapelmeester was vaak in dienst van de adel of van de kerk. Een benoeming tot kapelmeester was een grote eer voor componisten en onderstreepte de kwaliteit van de componist.

Betekenisverandering[bewerken]

De benaming kapelmeester heeft in de 19e eeuw een andere klank gekregen. Enerzijds was het in de Duitstalige landen een algemene term voor dirigenten, anderzijds werd het vooral de term waarmee men de dirigenten van harmonie- en fanfareorkesten ging aanduiden. Ook het leger kent de rang van kapelmeester, voor wie het een eer is om een prestigieus orkest zoals de Koninklijke Militaire Kapel of de Luchtmachtkapel te mogen leiden. In België: de Koninklijke Muziekkapel van de Marine en de Koninklijke Muziekkapel van de Belgische Luchtmacht.

De Duitse benaming Kapellmeister is tegenwoordig wel in gebruik als een soort eretitel voor dirigenten die sober maar vakkundig en met grote praktische ervaring orkesten leiden. Het is min of meer equivalent aan de Engelse uitdrukking a musician's musician.

Historische kapelmeesters[bewerken]

Onder meer de volgende componisten mochten de titel van kapelmeester voeren: