Karel August Textor

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Karel August Textor
Onze Musici (1911) - Karel August Textor.jpg
Algemene informatie
Land Vlag van Nederland Nederland
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Karel August Textor (Den Haag, 25 augustus 1870 - Den Haag, 4 augustus 1934) was een Nederlands pianist, muziekpedagoog en componist. Zijn rol in de ontwikkeling van de pianomethodiek was een belangrijke: hij inventariseerde methodes tot en van zijn tijd, en bundelde die in boekvorm, tezamen met eigen ervaringen uit zijn eigen lespraktijk aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag waar hij docent was.

Loopbaan[bewerken]

Textor ontving zijn eerste pianolessen van zijn moeder, volgde de HBS en daarna ging hij aan de ‘Neue Akademie der Tonkunst’ in Berlijn piano, compositie en toonkunst studeren. In 1890 keerde hij terug naar Den Haag als pianist en muziekpedagoog, en richtte samen met Henri Hack (viool) en Charles van Isterdael (cello) een pianotrio op. Dit trio gaf concerten in Nederland, België en Luxemburg. Textor werd in 1905 aan het conservatorium van Den Haag benoemd als hoofdvakdocent piano.

Werkveld[bewerken]

Textor schreef een groot aantal composities, waaronder liederen en ook enkele werken voor kamermuziek: een vioolsonate en een Suite voor pianotrio. Het Nederlands Muziek Instituut bezit een groot aantal autografen van Textor. Ook schreef Textor een methodiekboek voor het piano-onderwijs (1927)[1].Hij was ook lange tijd secretaris van de KNTV, de vakvereniging voor toonkunstenaars. Textor organiseerde daarnaast vele evenementen, en was zelf een begenadigd kamermuziekspeler.