Karel van Lotharingen (1524-1574)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Norbert zeescouts (overleg | bijdragen) op 22 apr 2019 om 19:55. (→‎Biografie: Karel IV overleed reeds in 1328)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Karel van Lotharingen
Karel van Lotharingen, geportretteerd door El Greco.
Kardinaal van de Rooms-Katholieke Kerk
Wapen van een kardinaal
Rang Kardinaal-priester
Ambt Aartsbisschop van Reims, bisschop van Metz
Creatie
Gecreëerd door Paulus III
Consistorie 27 juli 1547
Portaal  Portaalicoon   Christendom

Karel van Lotharingen (Joinville, 17 februari 1524 - Avignon, 26 december 1574) was een Frans kardinaal uit het huis Guise. Hij is ook de stichter van de Universiteit van Reims.

Biografie

Karel van Lotharingen werd geboren als een zoon van Claude van Lotharingen en Antoinette van Bourbon. Omstreeks 1538 werd hij benoemd tot aartsbisschop van Reims. Hij ontving zijn kardinaalshoed op 27 juli 1547. In dit jaar richtte hij in Reims ook de universiteit van de stad op. Drie jaar later werd hij ook benoemd tot bisschop van Metz. Deze functie vervulde hij slechts één jaar. In 1550 werd hij ook benoemd tot Abt van Cluny. Gedurende de periode dat Karel van Lotharingen aartsbisschop was was hij verantwoordelijk voor de kroning van Hendrik II, Frans II en Karel IX van Frankrijk.

In 1562 woonde Karel van Lotharingen het Concilie van Trente bij waar hij als vertegenwoordiger van de Franse kroon diende. Toen hij vier jaar naar Parijs afreisde werd zijn komst tegengehouden door zijn rivaal Frans van Montmorency. Ze werden later dat jaar met elkaar verzoend en werden fanatieke tegenstanders van Gaspard de Coligny. In de jaren die volgde was hij druk bezig met huwelijkspolitiek aan het Franse koninklijke hof. Het was onder andere aan zijn onderhandelingen te danken dat Margaretha van Valois met Hendrik III van Navarra. Hierdoor kwam hij voor enige tijd in de gunst van koning Karel IX. Kort na de dood van Karel IX overleed Karel van Lotharingen plotseling te Avignon.

Bronnen

  • Jean-Jacques Guillemin (1847): Le Cardinal de Lorraine, son influence politique et religieuse au XVIe siècle, Paris, Chez Joubert
  • Eric Durot (2012): François de Lorraine, duc de Guise entre Dieu et le Roi, Paris, Classiques Garnier
  • Henry Outram Evennett (1930): The Cardinal of Lorraine and the Council of Trent. A study in the counter-reformation, Cambridge, Cambridge University Press