Karel van de Graaf

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Karel van de Graaf
Karel van de Graaf
Geboren 4 december 1950
Geboorteplaats Rotterdam
Land Nederland
Beroep Presentator
Jaren actief 1969-2007
Bekend van Karel
Netwerk
Wie is de Mol?
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Media

Karel van de Graaf (Rotterdam, 4 december 1950) is een Nederlandse voormalige radio- en televisiepresentator. Hij werkte tussen 1969 en 2007 voor de AVRO. In 1981 won hij voor zijn radiowerk de Zilveren Reissmicrofoon.

Op de radio presenteerde Van de Graaf onder andere op Hilversum 1 het late avondprogramma Met het Oog op Morgen, het nachtprogramma Nachtdienst en op Hilversum 3 onder meer Als je niet opstaat, dan blijf je maar liggen (1974-1975), De Van de Graaf-generator (1978-1979) en van 1980 tot 1984 op de vroege maandagochtend Vol gas sinds 1983 de Nummerplaat.

Op televisie werd hij vooral bekend met het praatprogramma Karel (1984-1999, begonnen als Karel van de Graaf).

Vanaf 1986 presenteerde hij ook Televizier en van 1996 tot 2004 Netwerk. In 2004 vertrok hij naar TweeVandaag, het latere EenVandaag. In 2006 en 2007 presenteerde Van de Graaf de zesde en zevende reeks van het populaire amusementsprogramma Wie is de Mol?

In de begintijd was hij assistent van Ria Bremer in het kinderprogramma Stuif es in. Vervolgens gaf hij vanuit Slagharen commentaar bij Avro's Fietscross. Van de Graaf zat bij de finishstreep in een klein hokje. Hoewel iedere televisiekijker hem nu als kaalhoofdig kent, droeg hij in de beginjaren lange haren tot over zijn schouders.[1]

Op 3 december 1984 interviewde hij in een rechtstreekse uitzending van het wekelijkse praatprogramma Karel tegenstanders van het voormalige militaire bewind in Suriname, toen iemand uit het publiek – Evert Tjon, ook bekend als Evert Wolff, chauffeur van de aan het debat deelnemende Rob Wormer – opstond en Bouterse-opponent Paul Somohardjo aanviel. Tijdens deze schermutseling brak de AVRO de uitzending af en vroeg zijn kijkers om ‘Even geduld AUB’. Nadat de uitzending was afgebroken werden er achter de schermen twee schoten gelost.[2][3][4][5] Er viel een gewonde, maar Van de Graaf zelf bleef ongedeerd. Zijn "Heren, heren!" is de uitroep waarmee hij de kemphanen trachtte te bedaren. Overigens stond de AVRO op het punt om het programma wegens gebrek aan succes na twee maanden alweer van de buis te halen. Na het schietincident – dat wereldnieuws werd – groeiden de kijkcijfers echter dermate dat de programmaleiding terugkwam van haar voornemen.

Ontslag[bewerken | brontekst bewerken]

Op 17 september 2007 stapte Van de Graaf, volgens eigen zeggen 'in goed overleg', op bij de AVRO. Volgens de directie kwam zijn journalistieke onafhankelijkheid in het geding in combinatie met zijn werk als directeur "corporate communicatie" van het energiebedrijf Econcern. Aangezien zijn contract nog zou lopen tot eind 2009, kreeg hij hiervoor een ontslagvergoeding mee van € 544.000.[6] De hoogte van dit bedrag leidde tot enige publiciteit en tot Kamervragen.[7]

Comeback[bewerken | brontekst bewerken]

In 2010 presenteerde hij voor Omroep MAX het programma Iedereen kan internetten.

Wikiquote heeft een of meer citaten van of over Karel van de Graaf.