Karel van de Graaf

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Karel van de Graaf
Karel van de Graaf.jpg
Geboren 4 december 1950
Origine Nederland
Beroep presentator
Jaren actief 1969-2007
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Media

Karel van de Graaf (Rotterdam, 4 december 1950) is een voormalig Nederlands radio- en televisiepresentator. Hij werkte tussen 1969 en 2007 voor de AVRO. In 1981 won hij voor zijn radiowerk de Zilveren Reissmicrofoon.

Op de radio presenteerde Van de Graaf onder andere op Hilversum 1 het late avondprogramma Met het Oog op Morgen, het nachtprogramma Nachtdienst en op Hilversum 3 in 1982 op de vroege maandagochtend het programma Vol gas.

Op televisie werd hij vooral bekend met het praatprogramma Karel (1984-1999, begonnen als Karel van de Graaf).

Vanaf 1986 presenteerde hij ook Televizier en van 1996 tot 2004 Netwerk. In 2004 vertrok hij naar TweeVandaag, het latere EénVandaag. In 2006 en 2007 presenteerde Van de Graaf de zesde en zevende reeks van het populaire amusementsprogramma Wie is de Mol?

In de begintijd was hij assistent van Ria Bremer in het kinderprogramma Stuif es in. Hoewel iedere televisiekijker hem nu als kaalhoofdig kent, droeg hij in de beginjaren lange haren tot beneden zijn schouders.

Op 3 december 1984 interviewde Van de Graaf in een rechtstreekse uitzending van het wekelijkse praatprogramma Karel tegenstanders van het voormalige militaire bewind in Suriname, toen iemand uit het publiek (Evert Tjon (ook bekend als Evert Wolff), chauffeur van aan het debat deelnemende Rob Wormer (voorzitter van de pro-Bouterse organisatie Unie voor Volksdemocratie)), opstond en Bouterse-opponent Paul Somohardjo aanviel. Tijdense deze schermutseling brak de AVRO de uitzending af en vroeg de kijkers om 'Even geduld AUB'. Nadat de uitzendig was afgebroken werden er achter de schermen twee schoten gelost.[1] Er viel een gewonde, maar Van de Graaf zelf bleef ongedeerd. Zijn "Heren, heren!" is de legendarisch geworden uitroep waarmee hij de kemphanen trachtte te bedaren. Overigens stond de AVRO op het punt om het programma wegens gebrek aan succes na twee maanden alweer van de buis te halen. Maar na het schietincident (dat wereldnieuws werd) groeiden de kijkcijfers en kwam de programmaleiding terug van haar voornemen.

Ontslag[bewerken]

Op 17 september 2007 stapte Van de Graaf, volgens eigen zeggen 'in goed overleg', op bij de AVRO. Volgens de directie kwam zijn journalistieke onafhankelijkheid in het geding in combinatie met zijn werk als directeur "corporate communicatie" van het energiebedrijf Econcern. Aangezien zijn contract nog zou lopen tot eind 2009, kreeg hij hiervoor een ontslagvergoeding mee van € 544.000.[2] De hoogte van dit bedrag leidde tot enige publiciteit en tot Kamervragen.[3]

Comeback[bewerken]

In 2010 presenteert hij voor Omroep MAX het programma Iedereen Kan Internetten.


Noten