Karen Grassle

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Gil Gerard en Karen Grassle

Karen Grassle (Berkeley (Californië), 25 februari 1942) is een Amerikaanse actrice, vooral bekend van haar rol als Caroline Ingalls in Het Kleine Huis op de Prairie televisieserie.

Jeugd en opleiding[bewerken]

Haar moeder was een restaurantmanager, en haar vader was manager bij een tankstation. Karen Grassle ging in 1960 naar de Universiteit van Californië - Berkeley met de bedoeling om af te studeren in het vak Engels. Zij stapte over naar drama en haalde haar bachelor in 1964. Daarna kreeg ze een studiebeurs voor de Royal Academy of Dramatic Art in Londen en werd uiteindelijk hoofd van diens Voice Department.

Actrice[bewerken]

Haar eerste acteursjob in New York City was in Gingham Tree. Zij liet zichzelf "Gabriel Tree" noemen. Terwijl zij deze naam gebruikte, deed zij auditie voor de rol van moeder Caroline Ingalls in Het Kleine Huis op de Prairie en versloeg hiervoor 47 andere kandidaten. Michael Landon overtuigde haar om haar geboortenaam weer aan te nemen.

De serie liep 9 seizoenen, van 1974 tot 1983.

Persoonlijk leven[bewerken]

Karen was getrouwd met Leon Russom. In 1982 trad ze in het huwelijk met J. Alan Radford. Toen de serie was afgelopen, verhuisde Karen naar Louisville, Kentucky, waar ze actief bleef in het theater. Later zou Karen mede-oprichtster worden van Sante Fe’s Resource Theatre Company, waarbij zij ook dienstdeed als de artdirector. Uiteindelijk verhuisde Karen terug naar Californië, waar ze nu, samen met haar geadopteerde dochter, woont.

Externe links[bewerken]