Naar inhoud springen

Michael Landon

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Michael Landon
Michael Landon in 1990
Algemene informatie
Volledige naam Eugene Maurice Orowitz
Geboren Forest Hills, 31 oktober 1936
Overleden Malibu, 1 juli 1991
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Werk
Jaren actief 1956-1991
Beroep acteur, producent en televisieregisseur
Handtekening
Handtekening
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Michael Landon, geboren als Eugene Maurice Orowitz (Forest Hills (New York), 31 oktober 1936Malibu (Californië), 1 juli 1991) was een Amerikaans acteur, producent en televisieregisseur. Landons vader, Eli Maurice Orowitz, was een joodse Amerikaan van Midden-/Oost-Europese komaf, en zijn moeder, Peggy O’Neill, was een Iers-Amerikaans katholiek.

Landon werd vooral beroemd door zijn hoofdrollen in drie televisieseries over de periode van dertig jaar. In de jaren zestig speelde hij Little Joe in Bonanza. In de jaren zeventig tot in de jaren tachtig speelde hij Charles Ingalls in Het kleine huis op de prairie en later in Highway to Heaven als een engel, eveneens in de jaren tachtig. Landon regisseerde de laatste twee series ook regelmatig.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Hij verhuisde in 1941 met zijn familie naar Collingswood, waar zijn vader een baan accepteerde en zijn moeder een populaire comédienne werd.

Op een gegeven moment besloot hij – toen hij als acteur begon te werken – zijn naam te wijzigen in Michael Landon. Hij koos deze naam door een willekeurige naam te kiezen uit het telefoonboek van Los Angeles.

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Landon werd ontdekt door filmproducent Herman Cohen, die hem koos voor zijn eerste grote rol als teenager Tony Rivers in de film I Was a Teenage Werewolf (1957). Landon speelde onder andere ook als Tom Dooley in de western The Legend of Tom Dooley (1959).

Datzelfde jaar begon hij in de nieuwe televisieserie Bonanza als Little Joe, de jongste van de broers uit de familie Cartwright. Hij werd al snel een van de populairste personen uit de serie. Vrijwel aan het einde van de serie vroeg hij om een paar afleveringen te mogen regisseren, en dat werd toegestaan. De serie draaide veertien jaar, van 1959 tot 1973, totaal 388 episodes.

Al snel na het einde van Bonanza startte Landon een nieuw project in 1974, een televisiefilm met de naam Het kleine huis op de prairie, gebaseerd op het populaire boek van Laura Ingalls Wilder. Het kleine huis op de prairie zou zich later ontwikkelen tot een televisieserie. Hij was niet alleen een van de hoofdrolspelers (in de rol van Charles Ingalls), maar trad ook op als producer, schrijver en regisseur. Deze serie stopte uiteindelijk in 1983.

In 1984 begon Landon met zijn rol in Highway to Heaven als Jonathan Smith, een engel die probeerde mensen te helpen hun leven weer op orde te krijgen. Toen zijn vriend en medeacteur Victor French in 1989 overleed aan longkanker, stopte Landon met de serie.

Landon had daarna in 1991 nog een rol in de twee uur durende pilot van de televisiefilm met de naam Us. Het was de bedoeling dat ook dit weer een populaire serie voor Landon zou worden, maar kort daarna werd de diagnose alvleesklierkanker gesteld, die al was uitgezaaid naar de lever. Landons laatste publieke optreden was in The Tonight Show met Johnny Carson in mei 1991. Enkele weken later stierf Landon op 54-jarige leeftijd, met zijn familie, kinderen en collega's aan zijn zijde. Hij ligt begraven op de Hillside Memorial Park Cemetery in Culver City (Californië). Ook zijn “vader Ben” uit de serie Bonanza Lorne Greene is daar begraven.

Familie[bewerken | brontekst bewerken]

Landon trouwde drie keer. Zijn eerste vrouw was Dodie Frasier, die zes jaar ouder was dan hij. Hij adopteerde haar zoon Mark (1945-2009) en samen adopteerden zij nog een zoon Josh. Enkele jaren later, in 1962, scheidde hij van Frasier en trouwde met (Marjorie) Lynn Noe (1933-2015), een model, dat een jonge dochter had uit een vorig huwelijk. Landon behandelde haar dochter als zijn eigen kind en samen kregen ze nog vier kinderen. Dit huwelijk stond, in tegenstelling tot veel "Hollywoodhuwelijken", bekend als heel goed, dus de pers sprong erbovenop toen Landon een affaire kreeg met een andere vrouw. Cindy Clerico was een make-upartieste en stand-in voor een van de actrices; zij en Landon hadden elkaar leren kennen op de set van Het Kleine Huis. Clerico was 21 jaar jonger dan hij. Zij trouwden in 1983 en kregen twee kinderen, Jennifer Landon (geboren in 1983) en Sean (geboren in 1986). Jennifer speelde Gwen Norbeck in de soap As the World Turns (van 2005 tot 2008 in Amerika).

Zijn collega-actrice van Het Kleine Huis, Melissa Gilbert, heeft haar zoon, Michael Garrett Boxleitner (1995), naar Landon vernoemd.

Voor zijn bijdrage aan de televisie-industrie kreeg Landon een ster op de Hollywood Walk of Fame.

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Michael Landon van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.