Karin Dekker

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Karin Dekker
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Geboren 27 augustus 1960
Partij GroenLinks
Politieke functies
1991-2002 lid gemeenteraad van Groningen
2002-2012 wethouder van Groningen
2016-2018 wethouder van Leek
2019-heden wethouder van Assen
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Karin Dekker (Den Haag, 27 augustus 1960) is een Nederlandse politica voor GroenLinks.

Biografie[bewerken]

Dekker volgde een opleiding Sociaal-cultureel werk. Ze was actief voor de Stichting Blijf van mijn Lijf, het voorbereidingscomité van de Zomeruniversiteit Vrouwenstudies en de Stichting Toevluchtsoord, die hulp biedt aan vrouwen en kinderen die te lijden hebben van huiselijk geweld. Ook was ze betrokken bij de renovatie van de Oosterpoortwijk.[1]

In 1991 volgde Dekker Tom Pitstra op als lid van de Groninger gemeenteraad. In 2002 werd ze wethouder van Financiën, Personeel & Organisatie en Cultuur. Vier jaar later kreeg ze de portefeuilles Financiën, Personeel & Organisatie, Verkeer en Vervoer en Emancipatie. Na de gemeenteraadsverkiezingen van 2010 werd ze wethouder van Financiën, Verkeer en Vervoer, Coördinatie Binnenstadsontwikkeling en Duurzaamheid en Milieu.

Op 16 september 2010 kwam Dekker in het nieuws omdat ze weigerde het kraakverbod uit te voeren omdat 'er een heleboel wetten zijn die we niet dagelijks effectief handhaven'[2].

Op 28 januari 2012 riep Dekker via Twitter op om uit protest tegen het boerkaverbod van het Kabinet-Rutte I een boerka aan te schaffen en aan te trekken[3].

In oktober 2012 struikelde het college van Groningen. De wethouders van D66 en de SP weigerden in te stemmen met de ontwerpbegroting zoals die was opgesteld onder verantwoordelijkheid van Dekker. Beide wethouders gaven in een persconferentie aan niet langer te willen meewerken aan de aanleg van de tram. Tegelijkertijd trad een heftig intern conflict in de PvdA aan het licht waardoor die partij afstand nam van het zittende college. De positie van Dekker als langst zittende wethouder en eerst verantwoordelijk voor de tram werd daardoor onhoudbaar en zij trad af.

Vanaf april 2014 was Dekker directeur van een kinderopvangorganisatie in Leeuwarden, waar zij een ingrijpende reorganisatie doorvoerde. In september 2016 werd ze door haar partij GroenLinks voorgedragen als wethouder in de gemeente Leek. Ze werd in oktober geïnstalleerd als opvolger van Rien Honnef, die enkele weken daarvoor plotseling overleed. Eind 2018 verviel deze functie wegens een fusie in de gemeente Westerkwartier per 1 januari 2019.

Vanaf februari 2019 is zij wethouder in de gemeente Assen wegens het aftreden van partijgenoot Gea Smith.[4] Op 14 februari 2019 is zij geïnstalleerd.[5]