Karl Sigismund Kunth

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Karl Sigismund Kunth
Kunth.jpg
Geboren 18 juni 1788
Overleden 22 maart 1850
Geboorteland Duitsland
Standaardafkorting Kunth
Toelichting
De bovenaangeduide standaardaanduiding, conform de database bij IPNI, kan gebruikt worden om Karl Sigismund Kunth aan te duiden bij het citeren van een botanische naam. In de Index Kewensis is een lijst te vinden van door deze persoon (mede) gepubliceerde namen.
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Karl Sigismund Kunth (Leipzig, 18 juni 1788 - Berlijn, 22 maart 1850), ook Carl Sigismund Kunth of verengelst als Charles Sigismund Kunth, was een Duitse botanicus. Hij is bekend als een van de eerste die de planten van de Amerikaanse continenten ging bestuderen en categoriseren, die hij publiceerde in Nova genera et species plantarum quas in peregrinatione ad plagam aequinoctialem orbis novi collegerunt Bonpland et Humboldt (7 delen, Parijs, 1815-1825).

Kunth werd in 1806 klerk van een handelaar in Berlijn. Na zijn ontmoeting met Alexander von Humboldt die hem hielp colleges te volgen aan de Humboldt-Universiteit van Berlijn, kreeg hij interesse voor plantkunde. Kunth werkte als assistent van Humboldt in Parijs van 1813 tot 1819, waarin hij de planten classificeerde Humboldt en Aimé Bonpland verzamelden tijdens hun reis door de Amerika's. Toen Kunth terugkeerde naar Berlijn in 1820, werd hij professor in de plantkunde aan de Humboldt-Universiteit en vicepresident van de hortus botanicus. In 1829 werd hij verkozen tot lid van de Academie van Wetenschappen van Berlijn.

In 1829 vertrok hij naar Zuid-Amerika en in een periode van drie jaar bezocht hij Chili, Peru, Brazilië, Venezuela, Midden-Amerika en West-Indië.

Na zijn dood in 1850 verkreeg de Pruisische overheid zijn botanische collectie, die later deel uitmaakte van het koninklijke herbarium in Berlijn.