Karlijn Tromp

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Karlijn Tromp is een van de hoofdpersonages in de strip Jan, Jans en de kinderen van Jan Kruis. Ze is gebaseerd op een echt bestaand persoon: Leontine Kruis, de oudste dochter van de striptekenaar.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Karlijn is de oudste dochter van Jan en Jans Tromp. Ze heeft een jongere zus, Catootje, en later ook een klein broertje, Gertje. Karlijn heeft de spitse neus en het experimentele karakter van haar moeder geërfd.

Karlijn wordt als een van de weinige personages in de strip ouder. Gedurende de eerste paar jaar is ze 10 à 12 jaar oud en zit ze nog op de basisschool. Daarna lijkt ze eerder 14 of 15 en zit ze in een van de laatste jaren van de middelbare school, waar ze het niet erg naar haar zin heeft.

In album 5 (een bundel van de oorspronkelijke stripjes uit 1974-1975) wordt Karlijn vegetariër.[1] Dit lijkt in eerste instantie een voorbijgaande fase aangezien ze in album 7 een karbonaadje aanneemt. In album 8 bekeert Karlijn zich echter opnieuw tot het vegetarisme. Er ontstaat een running gag in de strip, waarbij Karlijn stelselmatig de (kerst)maaltijd tracht te verpesten door onderwerpen aan te snijden als de bio-industrie en wereldvoedselproblematiek. Met name Jan stoort zich hier vreselijk aan.

Karlijn is ook in andere opzichten tamelijk brutaal, puberaal en recalcitrant; zo komt ze af en toe met een vriend thuis waar haar ouders niet zo blij mee zijn. Ook wil ze voortdurend meegaan in de laatste mode. Karlijns liefdesleven lijkt verder nogal onstabiel zonder vaste relaties, al is het wel een van de terugkerende thema's in de strip. Een paar keer wordt ze ook van school geschorst vanwege wangedrag.

Met de overname van de strip door Studio Kruis veranderden de personages; Karlijn begon weer vlees en vis te eten en houdt zich bezig met vriendinnen, jongens en de vraag hoe anderen over haar denken.

In andere strips[bewerken | brontekst bewerken]

In 2009 had Karlijn haar eigen strip in Jetix Meiden Magazine, Karlijn's Leven. Later verscheen ze ook in het weekblad Tina met Karlijn, Catootje en de Ouders.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]