Naar inhoud springen

Kasteel Cortewalle

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door StrepuBot (overleg | bijdragen) op 20 mrt 2020 om 10:35. (+References; cosmetische wijzigingen)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Kasteel Cortewalle
Beveren, Kasteel Cortewalle, aanblik van het zuiden.
Beveren, Kasteel Cortewalle, aanblik van het zuiden.
Locatie Beveren, Vlag van België België
Coördinaten 51° 13′ NB, 4° 16′ OL
Algemeen
Kasteeltype waterburcht
Bouwmateriaal witte zandsteen
Eigenaar gemeente Beveren
Gebouwd in 15e eeuw
Bijzonderheden besch. mon. 1971
Kaart
Kasteel Cortewalle (België)
Kasteel Cortewalle
Portaal  Portaalicoon   België

Kasteel Cortewalle is een Vlaamse waterburcht te Beveren in België, die jarenlang bewoond werd door de familie de Brouchoven de Bergeyck.

Het kasteel dateert uit de 15e eeuw, en is een van de oudste van het Waasland. Het is opgetrokken in witte zandsteen, in de stijl van de Vlaamse renaissance. Het werd uitgebreid door Joos Vijd, die het naliet aan zijn neef Joos Triest. Gedurende eeuwen was het familiebezit van de families Triest, Goubau en De Brouchoven de Bergeyck. De familie De Brouchoven de Bergeyck verkocht het aan de gemeente Beveren in 1965.

In de 19de en begin 20ste eeuw werd door de familie De Brouchoven de Bergeyck met name de graven Charles de Brouchoven de Bergeyck (1801-1875) en Florimond de Brouchoven de Bergeyck (1839-1908) de laatste veranderingen aangebracht die Cortewalle zijn huidig uitzicht geven, zoals de hangbrug en het koetshuis dat het middeleeuws neerhof verving, naast talrijke interieuraanpassingen onder andere de Verlatzaal en de Blauwe kamer. Het interieur werd een laatste maal grondig gerenoveerd en aangepast aan de moderne tijd in 1909 door de laatste graaf Charles Rene de Brouchoven de Bergeyck onder andere door de benedenverdieping uit te breiden met nagenoeg de helft van het binnenplein. De restauraties van 1979 tot 2008 hebben het kasteel de uitstraling terug gegeven die het bezat onder de laatste graaf.

Sinds 1999-2000 bevindt het Archief De Bergeyck zich opnieuw op Cortewalle. Na de dood van gravin Joséphine Cornet d’Elzius de Peissant (1877-1960), weduwe van graaf Charles de Brouchoven de Bergeyck (1875-1935), raakte het archief verspreid onder leden van de familie De Bergeyck. Na haar werd het kasteel verkocht en niet meer bewoond. De openbare verkoop van de ganse inboedel in 1961 was evenmin gunstig voor bewaring. Doorheen de jaren werd het archief meer en meer verdeeld. In 1997 riep de Familievereniging De Brouchoven de Bergeyck alle bewaarders van het archief op om het opnieuw samen te brengen en te bewaren op het voorouderlijk kasteel Cortewalle.

In 2000 sloot de gemeente Beveren met de familie een bruikleenovereenkomst af voor het bijeen gezamelde archief. In 2005 werd ook een archiefbestanddeel uit het Sint-Paulusseminarie in bruikleen gegeven door het Bisdom Gent.

Sinds 2001 heeft de gemeente Beveren bevoegd personeel in dienst dat het archief ontsluit. Het Archief De Bergeyck is voortaan geordend en geïnventariseerd.

Het kasteel is sinds 1971 beschermd als monument en op afspraak te bezichtigen. Het park is openbaar. De jachthonden van de graaf woonden in een fraai gebouwd hondenhok, dat in het nieuws kwam toen het werd gerestaureerd voor 10.000 euro.

Tramverbinding

In Beveren is er al jaren sprake van een potentiële verlenging van tram 3, zodat er een rechtstreekse verbinding is tussen Antwerpen en Sint-Niklaas of Beveren. Busmaatschappij De Lijn zag het niet zitten om de lijn helemaal tot in Sint-Niklaas door te trekken. Het voorstel werd van tafel geveegd. In 2012 kwam het onderwerp weer ter sprake. Deze keer zou de lijn slechts doorlopen tot aan het kasteel van Cortewalle op de rand van het centrum van Beveren. De Lijn liet dit voorstel 2 jaar bezinken, maar besliste toch om dit niet te doen in 2014. Als alternatief wordt er een busbaan voorgesteld die over het gedeelte van de N70 in Beveren naar het centrum zou lopen tot aan Cortewalle.

Populaire cultuur

Het kasteel werd gebruikt in de eerste serie (1964) van Kapitein Zeppos als locatie voor Belderbos. [1]

Literatuur

  • Catalogue de la Vente Publique au château Cortewalle à Beveren, 1961.
  • De Adel van Beveren ten jare 1900, Catalogus Tentoonstelling, Kasteel Cortewalle, 1998.
  • Gabriël WILLEMS & Richard WILLEMS, Cortewalle, Bornem, 2000.
  • Diverse artikels in het driemaandelijks tijdschrift Het Land van Beveren van de plaatselijke heemkundige kring; jaargang 2011 staat in het teken van 10 jaar Archief de Bergeyck
  • Richard Willems & Carine Goossens , Cortewalle, Lannoo, 2011

Zie ook

Referenties

Zie de categorie Kasteel Cortewalle van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.