Kapitein Zeppos

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Werkopname uit de serie Kapitein Zeppos

Kapitein Zeppos is een Vlaamse jeugdreeks die zijn oorsprong vond in 1964. Zeppos reed in de 2e en 3e reeks in een Amphicar 770, met als gevolg dat een dergelijke wagen soms nog steeds een "Zeppos" wordt genoemd. De bekende titelmelodie is Living It Up van Bert Kaempfert. In reeks 2 en 3 werd gebruikgemaakt van de muziek uit de Britse spionagefilm Sebastian (1968), muziek geschreven door Jerry Goldsmith. De serie werd vooral opgenomen in de gemeente Onze-Lieve-Vrouw-Lombeek (Pajottenland) in Vlaams-Brabant.

Hoe het begon[bewerken]

Er bestonden reeds enkele boeken over Kapitein Zeppos, geschreven door Louis De Groof. Ze spraken de jeugd erg aan, reden waarom men besloot er een televisieserie van te maken. Er werden in totaal drie reeksen van Kapitein Zeppos gemaakt:

  1. Belderbos (1964, 15 afleveringen)
  2. De Eglantier (1968, 8 afleveringen)
  3. Tweng (1968, 8 afleveringen)

Verhaal[bewerken]

Belderbos[bewerken]

Een vreemde man komt te paard aan in het plaatsje Belder, onder de naam 'Kapitein Zeppos'. Dat zaait dadelijk onrust en afgunst jegens deze vreemde man. Maar een zekere Ben Kurrel, die wel van een avontuurtje houdt, zoekt contact met hem en gaat voortaan vaak bij hem langs, zonder hem echt te kennen. Al gauw wordt duidelijk dat Zeppos niet zonder bedoeling naar Belder is gekomen: hij moet een mysterie oplossen - in Griekenland heeft hij van een onbekende man met een pukkel een bod gekregen op de grond die hij geërfd had van zijn overleden oom Nico. Er blijkt een hele organisatie bij te zijn betrokken. Ben Kurrel en zijn vriendin Rita Mees helpen hem om dat mysterie op te lossen. In het verhaal duiken ook nog de boswachter Nelis, Ariane Despinal (zij is 'de andere erfgenaam'), meesterschurk Baral en zijn medewerkers op. Kapitein Zeppos verdwijnt spoorloos wanneer de eerste boortorens worden geplaatst.

De Eglantier[bewerken]

Ariane Despinal is ondertussen mevrouw Zeppos geworden. Ben komt nog regelmatig langs. Op een dag gebeurt er iets vreemds in het dorpje Belder. Een stel mysterieuze jagers wordt verschillende malen gesignaleerd en Ariane ontmoet een geheimzinnige dame die op haar hoofd kan staan: 'tante Cara'. In dit verhaal duiken ook nog Hugo Brems, diens zoon en Clovis op. Ook oude bekenden als Gust de postbode, Oma en Aster komen terug in het verhaal. Alles draait om kunstdiefstal in kerken en andere belangrijke plaatsen.

Tweng[bewerken]

Dit is een organisatie tegen oorlog en ander geweld, geleid door Dhr. Elias. Deze vraagt aan Kapitein Zeppos of hij voorvechter wil worden van Tweng. Dhr. Elias is er immers te zwak voor. Zijn dochter Marleen is secretaresse van Tweng, en zal Zeppos behulpzaam zijn.

Personages[bewerken]


Heruitzendingen en dvd[bewerken]

Vanwege het 50-jarig bestaan van de Vlaamse Televisie in 2003 werd er een groot feest georganiseerd voor de tv en werden vele jeugd- en volwassenenfeuilletons herhaald op Eén en Ketnet. De drie reeksen van Zeppos werden omwille van die gelegenheid ook herhaald, zodat ze in 2004 nogmaals op het scherm te zien waren. Ook werden er toen twee complete dvd-boxen van Kapitein Zeppos uitgebracht, waar alle reeksen opstaan (al dan niet met ondertiteling). Ter gelegenheid van die dvd-uitgave verscheen ook Senne Rouffaer toen de laatste keer in het openbaar. Senne Rouffaer overleed op 14 juli 2006. Aflevering 16 is een samenvatting van de voorgaande 15 afleveringen en werd niet op VHS en DVD uitgegeven maar werd wel heruitgezonden op de VRT.[2]

Uitzendingen in andere landen[bewerken]

In Nederland en in Zweden en Finland werd de serie in de originele versie uitgezonden met ondertiteling.

De eerste serie werd vertaald in het Engels en uitgezonden op de BBC vanaf oktober 1966. De serie kreeg er de naam Captain Zeppos. Later werd deze gedubde versie nog uitgezonden in Australië, Canada, Ierland, Jamaica, Nieuw-Zeeland en voorzien van ondertitels in Egypte, Hongkong, Japan en Nigeria.

Trivia[bewerken]

  • Op het Mechelseplein in Antwerpen heeft een eetcafé zich naar de serie vernoemd: "Kapitein Zeppos".
  • Ook in Amsterdam, aan het Gebed Zonder End, heeft een eetcafé zich naar de serie vernoemd: "Kapitein Zeppos".
  • In Gent is een park naar de serie vernoemd: het Kapitein Zeppospark.

Externe links[bewerken]