Kasteel d'Ursel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kasteel van Ursel

Het Kasteel d'Ursel, ook bekend als het Kasteel van Hingene, is een kasteel in het dorp Hingene in de Belgische gemeente Bornem.

Het buitengoed in Hingene kwam in 1608 in het bezit van Conrad Schetz, die het liet uitbouwen tot een zomerverblijf. In 1761-1765 liet diens achterkleinzoon, intussen hertog Karel van Ursel van het Huis Ursel, het kasteel verbouwen door Giovanni Niccolò Servandoni tot zijn huidige neoclassicistische vorm[1]. Het kasteel was gedurende meer dan 350 jaar het buitenverblijf van de hertog van Ursel en zijn familie. Vanaf 1973 bleef het kasteel onbewoond. Het werd in 1994 aangekocht door de provincie Antwerpen, die het restaureerde. Het heeft een groot park en een jachtpaviljoen aan de Schelde. Het staat open voor het publiek.

Magazine[bewerken]

Driemaandelijks wordt door de deputatie van de Provincie Antwerpen het Kasteel d'Ursel Magazine uitgegeven.[2] Het eerste nummer verscheen op 1 februari 2005.[3] Het behandelt onderwerpen die te maken hebben met het kasteel en de familie d'Ursel en is gratis verkrijgbaar.

Zie ook[bewerken]