Kasteel van Argenteau

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Voorgevel van het Kasteel van Argenteau
Hoofdingang van het kasteel

Het Kasteel van Argenteau is gelegen te Argenteau, nabij de Julienne.

Geschiedenis[bewerken]

Rechts het huidige kasteel met de brug naar de rots waar het oude fort gestaan heeft. (Philippe van Gulpen, midden 19e eeuw.)

Reeds in de 10e eeuw stond hier een versterkt kasteel op een rots boven de Maas, dat een inval van de Noormannen moest verhinderen. De middeleeuwse burcht werd echter door de Franse troepen verwoest in 1674, samen met het enkele kilometers stroomafwaarts gelegen Fort Navagne na het beleg van Maastricht, waarna in 1683 het huidige kasteel werd gebouwd. Dit werd bewoond door de graven van Mercy d'Argenteau. Eén van hen bracht het tot kamenier van keizer Napoleon. Later was ook Franz Liszt meermaals te gast op het kasteel, uitgenodigd door Louise, echtgenote van kasteelheer Eugène de Mercy d'Argenteau.

In 1903 werd het kasteel gekocht door senator Guillaume van Zuylen. De latere Luikse bisschop Guillaume Marie van Zuylen werd er geboren. De familie verkocht het kasteel in 2001 aan de Nederlandse zakenman Rob Ziec.[1] In 2019 staan zowel het kasteel als de hoeve weer te koop.[2][3]

Ten zuidoosten van het kasteel ligt de buurtschap Wixhou, waar bisschop Van Zuylen zich terugtrok na zijn emeritaat in 1986, en de kapel van Wixhou, die eigendom is van de kasteelbewoners en waar Liszt regelmatig op het orgel speelde.

Park[bewerken]

Het kasteel bezit een fraai park, waarin zich onder meer een Libanonceder bevindt die in 1804 werd geplant.