Kate Bisschop-Swift

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kate Bisschop-Swift
Mevr. Kate Bisschop-Swift in haar atelier bij het door haar geschilderde portret van koningin Sophie (1902)
Persoonsgegevens
Volledige naam Catharina Seaton Foreman Bisschop-Swift
Geboren Londen, 6 april 1834
Overleden Den Haag, 16 mei 1928
Geboorteland Verenigd Koninkrijk
Beroep(en) kunstschilder
Signatuur Signatuur
Oriënterende gegevens
Jaren actief 1849-1928
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Catharina Seaton Foreman (Kate) Bisschop-Swift (Londen, 6 april 1834 - Scheveningen, 16 mei 1928) was een Brits-Nederlandse kunstschilderes en tekenares.

Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Bisschop-Swift werd in 1834 in Londen geboren als Kate Swift, dochter van William Burgess Swift. Zij werkte aanvankelijk als schilderes in Londen. In de jaren zestig van de 19e eeuw kwam zij naar Nederland. Op 26 januari 1869 trouwde zij in Kensington met de kunstschilder Christoffel Bisschop, die tevens haar leermeester was.[1] Bisschop-Swift heeft in Nederland in Leeuwarden gewoond en gewerkt. Een groot deel van haar loopbaan woonde en werkte zij echter in Scheveningen in de villa Frisia. Zij was lid en medeoprichtster van de Hollandsche Teekenmaatschappij in Den Haag. Haar werk werd regelmatig geëxposeerd, zowel in Den Haag als in het Stedelijk Museum te Amsterdam. Ze schilderde stillevens, portretten, genre- en figuurvoorstellingen. In 1914 werd zij benoemd tot erelid van het Friesch Genootschap.

Samen met Gerardine van de Sande Bakhuyzen, Sientje van Houten en Margaretha Roosenboom schilderde zij in 1874 Haagse weeskinderen, een schilderij voor de toenmalige koningin Sophie ter gelegenheid van het 25-jarig regeringsjubileum van haar man koning Willem III.

Werk van Bisschop-Swift bevindt zich in de collecties van het Rijksmuseum, het Stedelijk Museum Amsterdam en in het Fries Museum in Leeuwarden.

Zij overleed in mei 1928 op 94-jarige leeftijd in Scheveningen. Zij werd begraven op de begraafplaats Oud Eik en Duinen in Den Haag. De inventaris van de door haar bewoonde villa Frisia werd overgebracht naar het Fries Museum.[2] Tot die collectie behoren ook de sieraden die Bisschop-Swift ontving van Europese vorsten.[3] In het Fries Museum werden de zogenaamde Bisschopskamers ingericht voor de door het echtpaar Bisschop-Swift overgedragen collectie.

Lijst van werken[bewerken | brontekst bewerken]

Titel Datering Type Verblijfplaats Afbeelding
Het dienstmeisje 1861 Schilderij Onbekend Bisschop-Swift.Maiden.jpg
De schildersweduwe 1870 Schilderij Fries Museum, Leeuwarden The Widow of a Painter by Kate Bisschop-Swift Rijksmuseum Amsterdam SK-A-1802.jpg
Haagse weeskinderen 1874 Schilderij Stichting Historische Verzamelingen van het Huis Oranje-Nassau, Den Haag Haagse Weeskinderen 1874.jpg
De naailes 1896 Schilderij Onbekend Kate Bisschop-Swift Nähstunde.jpg