Kathedraal van Nantes

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kathedraal van Sint-Pieter en Sint-Paulus
Cathédrale Saint-Pierre de Nantes - façade.jpg
Plaats Nantes, Frankrijk
Denominatie Rooms-Katholieke Kerk
Gebouwd in 1434-1891
Gewijd aan Petrus, Paulus
Monumentale status Classée MH
Architectuur
Stijlperiode Gotiek
Titelkerk
Bisdom Nantes
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De kathedraal van Sint-Pieter en Sint-Paulus (Frans: cathédrale Saint-Pierre-et-Saint-Paul), lokaal ook wel simpelweg de Sint-Pieterskathedraal genoemd, is een rooms-katholieke kathedraal in de Franse stad Nantes.

Geschiedenis[bewerken]

De plek van de kathedraal geldt al lang als plaats van aanbidding. In de Romeinse Tijd stond er een tempel gewijd aan Janus. Daarna zouden er achtereenvolgens een basiliek uit de 4e eeuw, een kathedraal uit de 6e eeuw en een kathedraal uit de 11e eeuw staan.

De bouw van de huidige kathedraal werd begonnen in 1434. Bretagne was in die periode welvarend, waardoor er verschillende van dergelijke projecten werden gestart. De bouw van het portaal en de façade werd voor het einde van de 15e eeuw afgerond, de torens zouden echter pas in 1508 klaar zijn. Ook de bouw van het schip en de zijbeuken zou aan het begin van de 16e eeuw worden afgerond. Pas in de 17e eeuw waren de werkzaamheden aan de kathedraal klaar.

Tijdens de Franse Revolutie werd de kathedraal gebruikt als militaire uitkijkpost. Daartoe werd de zuidelijke toren van de kathedraal verhoogd met een houten constructie van tien meter hoog. De kathedraal verwerd tot arsenaal en stal. In 1796 dreigde het gebouw te worden afgebroken, maar tussenkomst van Mathurin-Julien Grolleau voorkwam vernietiging.

Sinds 1862 geldt de kathedraal als historisch monument in Frankrijk. Op 15 juni 1944 raakte het gebouw beschadigd door bombardementen door de geallieerden. In 1972 raakte de kathedraal beschadigd door brand.

De kathedraal bevat de cenotaaf van de Bretoense generaal Lamoricière.

Externe link[bewerken]