Katholieke charismatische vernieuwing

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De katholieke charismatische vernieuwing is een vernieuwingsbeweging binnen de Rooms-Katholieke Kerk. Diverse groepen en initiatieven zijn ontstaan door deze beweging, die eind 20e eeuw is ingezet.

De 'onderscheiding der geesten' staat binnen deze beweging centraal. Deze wordt verbonden met openheid voor de werking van de Heilige Geest en voor de charismata (geestelijke gaven). Bij het samen bidden, waarbij men streeft naar 'openheid voor de Heilige Geest', wordt een 'geestelijk aanvoelen' van dat wat mensen gewaarworden belangrijk gevonden. De katholieke charismatische vernieuwing kenmerkt zich door een gerichtheid op God via veel lofprijzing, en op de gaven die Hij volgens gelovigen geeft in en aan mensen. Minder aandacht wordt daarbij gegeven aan 'boze geesten' en aan de satan, alleen als dat uit pastoraal oogpunt wel nodig wordt gevonden.

Men heeft de visie dat door 'positieve aandacht voor God' (uitgedrukt in lofprijzing), innerlijke genezing, genezing van herinneringen, verzoening en vergeving boze geesten of negatieve invloeden minder kans krijgen in een mensenleven. Soms is er expliciet gebed om bevrijding nodig. Er worden speciale katholieke charismatische weekends voor genezing en bevrijding georganiseerd.

In Nederland wordt deze beweging gestimuleerd door de Stichting Katholieke Charismatische Vernieuwing (KCV), in Vlaanderen door de Katholieke Charismatische Vernieuwing Vlaanderen. Wereldwijd gezien is het een informeel netwerk dat verbonden is met de paus en de bisschoppen,[1][2] met vergelijkbare bewegingen in andere kerkelijke tradities, zoals binnen het protestantisme het Evangelisch Werkverband en de beweging New Wine.

Lofprijsbands[bewerken | brontekst bewerken]

Enkele bands die voort komen uit de Nederlandse Stichting Katholieke Charismatische Vernieuwing.

Kritiek[bewerken | brontekst bewerken]

Er zijn ook kritische geluiden over de Katholieke Charismatische Vernieuwing. Zo wordt verweten dat de Katholieke Charismatische Vernieuwing katholieke gelovigen min of meer protestantiseert. Hierdoor zouden zelfs katholieken tot het protestantisme bekeerd zijn. Ook wordt vaak verweten dat de accenten van de Katholieke Charismatische Vernieuwing meer op muziek en entertainment komen te liggen dan op de katholieke godsdienst.

De Duitse Priesterbroederschap Sint Pius X (FSSPX) heeft zich in 2019 zeer kritisch uitgelaten over de opvattingen van de Katholieke Charismatische Vernieuwing met betrekking tot de Heilige Geest. Door toedoen van evangelische elementen zoals het dopen in de heilige geest, het spreken in tongentaal en het vallen in de heilige geest zou de FSSPX enkele exorcismen hebben moeten toedienen bij jongeren die hieraan deelgenomen hebben. De jongeren vertoonde daarbij tekenen van demonische bezetenheid. De FSSPX wijst er op dat de enige katholieke toediening van het Heilige Geest het doopsel en het door een bisschop ontvangen vormsel is. Andere niet-katholieke toedieningen van de Heilige Geest zijn volgens de FSSPX niet van God afkomstig.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]