Katjessmalvleugelmot

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Katjessmalvleugelmot
Batrachedra praeangusta
Batrachedra praeangusta
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse:Insecta (Insecten)
Orde:Lepidoptera (Vlinders)
Familie:Batrachedridae (Smalvleugelmotten)
Geslacht:Batrachedra
Soort
Batrachedra praeangusta
(Haworth, 1828)
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Insecten

De katjessmalvleugelmot (Batrachedra praeangusta) is een vlinder uit de familie smalvleugelmotten (Batrachedridae). De naam Ornix turdipennella is een synoniem voor deze naam en onder die naam is dit de typesoort voor het geslacht Batrachedra.

Herkenning[bewerken]

De vlinder heeft een spanwijdte tussen de 12 en 14 millimeter. Op het eerste gezicht is deze soort te verwisselen met de lichte dikkopmot (Scythris limbella), maar de fijnere en scherpere tekening is onmiskenbaar. De vliegtijd is in mei en juli, de vlinders vliegen na zonsondergang en komen op licht.

Waardplant[bewerken]

De katjessmalvleugelmot heeft witte abeel (populus alba), ratelpopulier (populus tremula) en wilg (salix) als waardplanten. De rups leeft in de vrouwelijke katjes van de waardplant en later in de knoppen. De verpopping vindt plaats in onregelmatigheden in de bast

Verspreiding[bewerken]

De katjessmalvleugelmot komt verspreid over Europa voor, met uitzondering van de Balkan. De soort is in Nederland vrij algemeen en in België vrij zeldzaam en komt vooral voor in bossen, maar ook in parken met voldoende populieren of wilgen.

Externe link[bewerken]