Kebnekaise

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kebnekaise
Berg in Zweden Vlag van Zweden
Kebnekaise (Zweden)
Kebnekaise
Situering
Landschap Lapland
Län Norrbottens län
Gemeente Kiruna
Coördinaten 67° 54′ NB, 18° 31′ OL
Hoogte 2106 m
Kebnekaise gezien vanaf Tuolpagorni
Kebnekaise gezien vanaf Tuolpagorni
Portaal  Portaalicoon   Zweden

De Kebnekaise (Samisch: Giebmegáisi of Giebnegáisi) is een dubbeltoppige berg in Zweden, waarvan de zuidelijke top het hoogste punt van het land is. Deze bestaat uit een gletsjer, waardoor de hoogte varieert en gemiddeld genomen afneemt. De oudste metingen in het begin van de 20e eeuw geven 2121 meter, maar in 2004 werd 2103 meter gemeten. Het gemiddelde over de periode 2000-2009 is 2106 meter en dat is ook de waarde die de laatste editie van de officiële kaarten van de Zweedse Lantmäteriet (topografische dienst) aangeeft.

De noordelijke top is 2097 meter en dat is tevens het hoogste vaste gesteente in het land.

De berg bevindt zich in Lapland, zo'n 150 kilometer ten noorden van de poolcirkel en ten westen van de plaats Kiruna, niet ver van de grens met Noorwegen. Hij maakt deel uit van het Scandinavisch gebergte. Hij is ook buiten Zweden bekend omdat er zich in de omgeving veel wandelpaden bevinden en omdat hij in het boek en de tekenfilmserie Nils Holgersson een belangrijke rol speelt als geboorteplaats van Akka van Kebnekajse, de leidster van de groep ganzen waarmee Nils reist.

Op 15 maart 2012 verongelukte tijdens een grootscheepse legeroefening nabij de berg een Lockheed C-130 Hercules van de Noorse luchtmacht tijdens een vlucht van Evenes naar Kiruna. Alle vijf de bemanningsleden kwamen daarbij om. Men gaat ervan uit dat de crash werd veroorzaakt door zeer slecht weer rond de berg.[bron?]

Zie de categorie Kebnekaise van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.