Kiruna (gemeente)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Kiruna
Gemeente in Zweden Vlag van Zweden
Situering
Provincie Norrbottens län
Landschap Lapland
Coördinaten 67°51'16,99"NB, 20°13'22,01"OL
Algemeen
Oppervlakte 20.714,7 km²
- land 19.371,1 km²
- water 1343,5 km²
Inwoners
(30 jun 2012)
23.030
(1,18 inw./km²)
Gemeentecode 2584
bron: Zweeds Bureau voor de Statistiek
Portaal  Portaalicoon   Zweden

Kiruna, Fins: Kiiruna; Samisch: Giron, is zowel een gemeente in Zweden. Het is de grootste stad van het landschap Lapland. Lapland is het landschap van Zweden het meeste in het noorden en ligt tegen Finland en Noorwegen aan. Een groot deel in het westen van de gemeente ligt in het Scandinavische Hoogland.

In Kiruna wordt behalve Zweeds van oudsher ook Meänkieli, Fins en Noord-Samisch gesproken. Deze drie talen zijn als minderheidstalen erkend. De belangrijkste activiteit in de gemeente is die van het mijnbouwbedrijf LKAB.

Aardrijkskunde[bewerken | brontekst bewerken]

De gemeente Kiruna behoort tot Norrbottens län. Het is de grootste gemeente binnen Europa met een oppervlakte van 20.714,7 km², de helft van Nederland. De gemeente telde 22.555 inwoners op 31 december 2021. Tachtig procent van de inwoners, 22.906, woonde op 30 september 2019 in de stad Kiruna.

De gemeente strekt zich in het westen voor een groot deel over het Scandinavische Hoogland uit. De hoogste berg van Zweden, de Kebnekaise, ligt in de gemeente Kiruna. Er zijn een zeven grote, niet gereguleerde rivieren: de Kalixälven, Torne, Rautasrivier, Lainiorivier, Vittangirivier, Muonio en Könkämä. Er zijn een groot aantal meren. Het grootste is Torneträsk, het op zes na grootste meer van Zweden. Behalve een aantal natuurreservaten ligt het nationale park Abisko in Kiruna.

Er zijn zeven bevolkingskernen van meer dan 200 inwoners, daarvan is Kiruna het grootst. Er zijn verder nog Vittangi, Jukkasjärvi, Svappavaara, Kuttainen, Karesuando en Övre Soppero met ieder minder dan 1.000 inwoners. Er zijn twaalf kleinere dorpen, waarvan alleen Idivuoma meer dan 100 inwoners heeft. Dat zijn onder andere Lannavaara, Abisko, Masugnsbyn, Saivomuotka, Kauppinen, Paksuniemi, Laxforsen, daar de noordwest oever van, Kurravaara, Närvä, Piksinranta en Mertajärvi. Deze dorpen zijn op inwonertal gesorteerd.

Nog meer dorpen in de gemeente Kiruna zijn: Altajärvi, Björkliden, Jostojärvi, Kaalasjärvi, Kattuvuoma, Kuoksu, Lainio, Laukuluspa, Merasjärvi, Nedre Soppero, Nurmasuando, Parakka, Piilijärvi, Puoltsa, Riksgränsen, Salmi, Sevujärvi, Tuolpukka, Vassijaure en Vivungi.

Websites[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Kiruna Municipality van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.