Keith Hunter Jesperson

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Keith Hunter Jesperson

Keith Hunter Jesperson (6 april 1955) is een Canadese seriemoordenaar die bekendstaat als The Happy Face Killer, omdat hij briefjes naar de politie verstuurde met lachende gezichtjes erop getekend. Hij staat erom bekend graag in de aandacht te staan en vaak te liegen.

Slachtoffers[bewerken | brontekst bewerken]

In 1993 wordt in Santa Clara, Californië, een lijk in staat van ontbinding aangetroffen langs een snelweg. Het lichaam is van een vrouw, ze is gewurgd. Het enige bewijsmateriaal is een gevonden zaklamp. De zaak blijft 13 jaar onopgelost.

In 2006 bestudeert een rechercheur de zaak opnieuw en komt een ingezonden briefje tegen dat toentertijd naar een lokale krant was verzonden. De schrijver van de brief beweert de moordenaar te zijn. In de brief staan veel details, zoals een nauwkeurige beschrijving van de vindplaats. De schrijver beweert Keith Jesperson te zijn.

Keith Jesperson zit op dat moment een celstraf van 4 keer levenslang uit. Hij heeft 4 mensen vermoord in 5 jaar tijd.

Hij beweert op dat moment dat hij 166 mensen vermoord heeft. Maar de politie komt er al snel achter dat dat onmogelijk en dus gelogen is. In een onderzocht geval bleek een medegevangene Jesperson betaald te hebben om een moord te bekennen waar de medegevangene op dat moment voor veroordeeld was.

In 2007 werd Jesperson wel veroordeeld voor de dood van de onbekende vrouw die langs de snelweg werd gevonden. De politie geloofde hem, omdat hij een detail vertelde dat alleen de politie en de dader konden weten; dat er een zaklamp lag. De identiteit van de vrouw heeft de politie tot op heden niet weten te achterhalen.

Jespersons eerste (bekende) slachtoffer was Taunja Bennett op 23 januari 1990. In totaal vermoordde hij acht mensen in Nebraska, Californië, Florida, Washington, Oregon en Wyoming. Jesperson werd in 1995 opgepakt en opgesloten om een levenslange gevangenisstraf uit te zitten in de Oregon State Penitentiary.

Twee mensen bekenden en werden eerder veroordeeld voor de moord op Jespersons eerste slachtoffer. Ze werden later vrijgelaten nadat Jesperson en zijn advocaat met een bekentenis kwamen in combinatie met bewijs van zijn schuld. Hij wees de politie de locatie van Bennetts tas, een detail dat alleen de moordenaar bekend was.

De identiteit van twee slachtoffers bleef lange tijd onbekend. In 2022 werd het slachtoffer dat 'Cindy' werd genoemd geïdentificeerd als Patricia Skiple.[1] In 2023 werd 'Susanne' geïdentificeerd als Suzanne Kjellenberg. [2] Hiermee zijn alle acht slachtoffers bekend.