Keith Tippett

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Keith Tippett

Keith Tippett (Bristol, 25 augustus 194714 juni 2020) was een Britse jazzpianist en -componist.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Tippett werd geboren als zoon van een politieman. Hij ging naar de Greenway Boys Secondary Modern school in Southmead, een wijk van Bristol. Tippett is getrouwd met de zangeres Julie Driscoll, die hij in 1969 ontmoette toen hij gevraagd was haar bij opnames te begeleiden.

Nog in de tijd dat hij op school zat formeerde hij zijn eerste jazzband onder de naam The KT7. Hun repertoire bestond met name uit nummers van de destijds populaire The Temperance Seven.

In 1967 vertrok Tippett uit Bristol naar Londen. Het was de tijd van de geboorte van de jazzrock. Tippett speelde daar een voorname rol in. Nog als lid van de Blue Notes (van Chris MacGregor) vormde Tippett zijn eerste combo, in korte tijd had hij een bijzondere groep van musici om zich heen verzameld, onder meer: Elton Dean (saxofoon), Mark Charig (trompet), Nick Evans (trombone), Roy Babbington (bas) en John Marshall (drums). Ze produceerden een tweetal albums You Are Here I Am There (1970) en Dedicated To You But You Weren't Listening (1971). In dezelfde tijd ontwikkelden zich de groepen Nucleus en Soft Machine. De musici die in deze drie combinaties speelden zouden in de voortgaande jaren in verschillende formaties samen met elkaar werken. Tippett speelde bijvoorbeeld op drie albums van King Crimson mee.

Toen Dean met een aantal anderen naar Soft Machine verhuisde vormde Tippett Centipede, een orkest van 50 personen uit de klassieke, jazz- en rockwerelden (onder meer: John Marshall, Robert Wyatt, Roy Babbington, Brian Godding, Nick Evans, Paul Rutherford, Karl Jenkins, Brian Smith, Gary Windo, Alan Skidmore], Elton Dean, Dudu Pukwana, Marc Charig, Mongesi Feza, Ian Carr, Maggie Nichols, Julie Tippett, Mike Patto, Zoot Money, etc). Centipede was een bijzonder fenomeen, een groot orkest dat op de randen van jazz, rock en klassiek acteerde. De groep bracht slechts één album uit: Septober Energy (1971), dat werd geproduceerd door King Crimsons Robert Fripp.

Tippett richtte vervolgens “Ovary Lodge” op, meer een standaard jazzensemble. Hij speelt hier samen met Roy Babbington en Frank Perry. Drie albums worden geproduceerd. Op deze albums werkt zijn vrouw Julie mee als zangeres. Met Ark heeft Tippett nog een keer geprobeerd de magie van Centipede nieuw leven in te blazen. De 22 man sterke groep nam in 1978 het album Frames op.

In de jaren tachtig ging Tippett door met het maken van muziek. De meeste albums die in die tijd geproduceerd zijn, waren helaas weinig opvallend. Dat kon niet gezegd worden van de soloalbums die ook in die tijd verschenen: Mujician (1981), Mujician II (1986) en Mujician III (1987). Het waren (en zijn) uitzonderlijke albums, waarin hij als jazzpianist de taal van de piano opnieuw probeerde uit te vinden. Het zijn staaltjes van zijn kunde als pianist.

In deze periode begon Tippett ook met het schrijven van muziek voor films en televisieprogramma’s. Dit zou hij in de erop volgende decennia blijven doen.

In de jaren negentig verbreedde Tippett zijn aandacht. Hij ging naar het buitenland, gaf daar workshops en trad vervolgens met de in de workshop gevormde groepen op. Enorm succesvol waren in dat opzicht zijn bezoeken aan Georgië (optredens van Mujician and the Georgian Ensemble) en Zuid-Afrika (optredens van Mujician samen met Ingoma). In deze jaren trad Tippett regelmatig met zijn eigen groep, Mujician op. In deze groep werkt Tippett met name samen met Paul Dunmall, Tony Levin en Paul Rogers. Tippett heeft ook nog een meerdere nieuwe big bands geformeerd, de laatste heet Tapestry. Met deze band heeft hij al op diverse jazz festivals opgetreden. Tippett werkte samen met Elton Dean, Hugh Hopper en John Marshall in een band onder de naam SoftWare. SoftWare viel echter uit elkaar na hun eerste en enige optreden.

Tippett trad in zijn latere jaren nog regelmatig op als jazzmusicus. Zijn optredens variërden van vrije improvisatie jazz (als solo pianist of in kleine groepen) tot optredens met grotere groepen zoals het Composers’ Ensemble, Kokoro, het Kreutzer String Quartet, het Jazz Orchestra en Tapestry. Daarnaast trad Tippett ook op als duo met zijn vrouw Julie onder de naam Couple in Spirit.

Tippett werkte ook als muziekdocent, hij geeft jazz workshops over de hele wereld en was een vaste kracht op het Dartington College of Arts. Op het Welsh College of Music and Drama was hij tijdelijk docent in piano en improvisatie. Hij was daar ook de dirigent van het Jazz Ensemble van het Welsh College.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]