Keizerrijk Servië

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Vlag van Servië

Geschiedenis van Servië

Middeleeuws Servië
Raška, Zeta
Keizerrijk Servië
Moravisch Servië
Slag op het Merelveld
Servische Despoot
Ottomaans Servië
Habsburg Servië
Eerste Servische Opstand
Tweede Servische Opstand
Modern Servië
Vorstendom Servië
Koninkrijk Servië
Servische Campagne (WOI)
Koninkrijk Joegoslavië
Servië in de Tweede Wereldoorlog
Republiek Užice
Socialistische Republiek Servië
(als deel van de SFR Joegoslavië)
FR Joegoslavië
Servië en Montenegro
Republiek Servië
Portaal  Portaalicoon  Geschiedenis

Het Keizerrijk Servië (Servisch: Српско Царство, Srpsko Carstvo) was een middeleeuws keizerrijk in de Balkan dat bestond van 1346 tot 1371.

Geschiedenis[bewerken]

Keizerrijk Servië in 1350

Het middeleeuwse Servië bereikte zijn hoogtepunt in het midden van de veertiende eeuw onder koning Stefan Dušan die zichzelf in 1345 in de stad Serres uitriep tot tsaar (keizer). Hij werd op 16 april 1346 gekroond in Skopje als Tsaar van de Serviërs en Grieken.

De tsaar opende nieuwe handelsroutes en versterkte de economie van het land. Het rijk floreerde en het land was één van de meest geëvolueerde landen uit die tijd. Enkele van de grootste kunstwerken uit de Servische cultuur stammen uit deze tijd.

De tsaar verdubbelde de omvang van zijn vroegere koninkrijk en veroverde gebieden in het zuiden, zuidoosten en oosten ten koste van het Byzantijnse Rijk. Hij werd opgevolgd door zijn zoon Stefan Uroš V die de bijnaam Zwakke kreeg. De bijnaam kan ook betrekking hebben op de staat van het keizerrijk dat langzaam in een feodale anarchie belandde. Er was ook een nieuwe dreiging. Het Byzantijnse Rijk was gevallen en in de plaats kwam het Ottomaanse Rijk dat zich van Klein-Azië naar Europa uitbreidde.

Uroš was incompetent en kon het grote keizerrijk niet aan: hij kon de buitenlandse aanvallen niet afweren maar kreeg ook tegenstand in eigen land van de adel. Het rijk evolueerde naar een conglomeraat van vorstendommen waarvan ze zelfs niet allemaal het gezag van Uroš erkenden. Hij stierf kinderloos in december 1371. De Servische adel had een grote klappen gekregen in de Slag bij Maritsa eerder dat jaar. Het Servische keizerrijk werd opgeslorpt door de Ottomanen.

Tsaren[bewerken]

Stefan Dušan, Servische Tsaar (1346-1355)