Naar inhoud springen

Kelchterhoef

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Kelchterhoef
Natuurgebied
Kelchterhoef (België)
Kelchterhoef
Situering
Coördinaten 51° 2′ NB, 5° 26′ OL
Foto's
Hoeve Mieneke
Hoeve Jan
Abdijhoeve

Kelchterhoef de naam van een natuurgebied en recreatiedomein in de Belgische gemeente Houthalen-Helchteren. Het bevindt zich ten oosten van de dorpskern Houthalen, ten noorden van het natuurgebied Tenhaagdoornheide en het gehucht Kwalaak, ten westen van Houthalen-Oost en ten zuiden van een militair schietterrein op de Donderslagse Heide. Het natuurgebied Kelchterhoef is onderdeel van de vijverregio De Wijers en wordt beschermd als onroerend erfgoed.

De naam van het gebied is afkomstig van de naam Calechtre (landbouwbedrijf), waaronder het in de middeleeuwen bekendstond.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het gebied werd in 1288 door graaf Arnold IV van Loon geschonken aan de abdij van Floreffe, die reeds het aanpalend domein Hengelhoef in bezit had. Er werd akkerbouw bedreven en in de vennen werd vis gekweekt.

In 1798 werd Kelchterhoef verkocht aan een particulier, om in 1850 in bezit te komen van baron Moreau de Bellaing. Deze verbouwde de Abdijhoeve in 1851 tot het huidige U-vormige complex. Daarbij verdween de westvleugel van het gebouw, dat aanvankelijk een vierkantshoeve was. In 1954 werd het goed, toen 197 ha groot, door de familie verkocht aan de gemeente Houthalen. In 1959 kwam er een restaurant in de Abdijhoeve. Op 5 juni 1960 vond de officiële opening van het restaurant plaats. Nog geen jaar later, op 20 mei 1961, vond de officiële heropening plaats, ditmaal als café-restaurant.

In 1970 kwam er een automuseum op het domein, dat in 1986 verhuisde naar Autoworld in Brussel.

Hoeve Mieneke, nabij de Laambeek, is vernoemd naar Philomena Beertens en stamt uit ongeveer 1900; Hoeve Jan stamt uit dezelfde tijd en is oorspronkelijk een vakwerkboerderij geweest met lemen vullingen.

Natuur en recreatie[bewerken | brontekst bewerken]

Het natuurgebied Domein Kelchterhoef omvat een park van 200 ha met bossen, waaronder een zeer oud loofbos en een opvallende kastanjedreef. Ook zijn er vennen. Binnen dit park bevinden zich een aantal oude hoeven, die als horecagelegenheid zijn ingericht: Hoeve Mieneke, Hoeve Jan en de Abdijhoeve (of Kelchterhoeve). Wandelingen voeren langs de bezienswaardigheden van het park.

De Plas[bewerken | brontekst bewerken]

Het recreatiegebied De Plas bestaat uit een zandwinningsplas die is ontstaan bij de aanleg van de E314. In de plas, die maximaal 9 meter diep is, kan men zwemmen en duiken, terwijl ook een zandstrand aanwezig is. In de nabijheid is ook een camping.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Kelchterhoef van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.