Kenkō

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kenkō
Tekening van Kenkō
Algemene informatie
Volledige naam 兼好
Ook bekend als Urabe Kaneyoshi (卜 部 兼 好), Yoshida Kenkō
Geboren ca. 1283
Geboorteplaats Kioto
Overleden ca. 1350
Overlijdensplaats Japan
Land Japan
Beroep Schrijver en dichter, boeddhistisch monnik
Werk
Genre Poëzie, filosofie
Bekende werken Tsurezuregusa
Portaal  Portaalicoon   Literatuur
Religie

Kenkō (兼好, 1283–1350) was een Japans auteur en boeddhistisch monnik. Naast gedichten schreef hij de Tsurezuregusa, een klassieker van de middeleeuwse Japanse literatuur over nietsdoen.

Leven[bewerken | brontekst bewerken]

Kenkō werd waarschijnlijk geboren in 1283. Hij was de zoon van een overheidsfunctionaris. Lang werd aangenomen dat zijn oorspronkelijke naam Urabe Kaneyoshi (卜 部 兼 好) was en dat hij later de achternaam Yoshida (吉田) droeg, maar uiteindelijk bleek deze informatie te berusten op vervalste documenten van de Yoshida Shinto-autoriteiten. Kenkō was aanvankelijk paleiswacht en trok zich op latere leeftijd terug uit het openbare leven om monnik en kluizenaar te worden. Hij behield echter banden met het hofleven, zoals blijkt uit zijn deelname aan poëziewedstrijden in 1335 in 1344. Hij beoefende ook de kalligrafie.

In zijn beroemdste werk Tsurezuregusa behandelde Kenkō het thema "nietsdoen" aan de hand van herinneringen, filosofische overpeinzingen, anekdotes en natuurbeschouwingen. Hij toonde zich gevoelig voor cultuur en natuur en gehecht aan tradities en ceremonies.

Nederlandse vertaling[bewerken | brontekst bewerken]

  • De kunst van het nietsdoen, vert. Jos Vos, 2020