Kenya Airways

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kenya Airways
Logo
IATA

KQ

ICAO

KQA

Roepletters

Kenya

Kenya Airways Boeing 777 op Jomo Kenyatta International Airport
Opgericht 1977
Hubs Luchthaven Jomo Kenyatta, Nairobi
Vloot 37 vliegtuigen
Bestemmingen 46
Frequentflyer-programma Flying Blue
Alliantie SkyTeam
Hoofdkantoor Embakasi, Nairobi, Kenia
Sleutelfiguren Sebastian Mikosz (CEO)
Website http://www.kenya-airways.com
Portaal  Portaalicoon   Luchtvaart

Kenya Airways is de nationale luchtvaartmaatschappij uit Kenia met als basis Jomo Kenyatta International Airport. Kenya Airways verzorgt vluchten binnen Afrika en naar Azië en Europa, waaronder een dagelijkse vlucht tussen Amsterdam en Nairobi uitgevoerd met een Boeing 787-8.

Aandeelhouder KLM en lidmaatschap SkyTeam[bewerken]

KLM heeft sinds 1995 een aandelenbelang van 26% in Kenya Airways en is daarmee de grootste aandeelhouder en de belangrijkste partner. In 2007 verbond Kenya Airways zich als associate member aan het SkyTeam, waarna het in 2010 als volledig lid toetrad. In april 2012 kondigde de maatschappij een aandelenemissie aan ter waarde van 250 miljoen dollar. De opbrengst werd gebruikt voor de aanschaf van nieuwe vliegtuigen. KLM participeerde in deze emissie om haar belang op 26% te handhaven; dit vergde een investering van 65 miljoen dollar[1]. De Keniaanse overheid is de andere grote aandeelhouder in de luchtvaartmaatschappij met een belang van 23%.

Participaties[bewerken]

Kenya Airways heeft 49% van de aandelen in Precision Air, de grootste luchtvaartmaatschappij van Tanzania. Kenya Airways is 100% eigenaar van de Keniaanse lagekostenluchtvaartmaatschappij Jambojet.

Ongelukken[bewerken]

  • Op 31 januari 2000 stortte een Airbus A310 van Kenya Airways vlak na de start neer in zee bij Abidjan (Ivoorkust). 169 van de 179 inzittenden kwamen om het leven.
  • Op 5 mei 2007 verongelukte een Boeing 737-800 van de maatschappij in het zuiden van Kameroen. Het toestel was onderweg van Abidjan naar Nairobi in Kenia en had zojuist een tussenlanding gemaakt in Douala. Aan boord van het toestel bevonden zich 105 passagiers en 9 bemanningsleden. Geen van hen overleefde het ongeluk.

Vloot[bewerken]

De vloot van Kenia Airways bestaat in juli 2017 uit de onderstaande vliegtuigen:[2]

Sinds 2015 is Kenya Airways bezig met een herstructurering waarbij vanwege tegenvallende passagiersaantallen vliegtuigen worden afgestoten of verhuurd aan andere maatschappijen, waaronder Oman Air en Turkish Airlines.

Externe link[bewerken]