Keramiekmuseum van Andenne

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Keramiekmuseum
Musée de la céramique
Keramiekmuseum van Andenne
Locatie Andenne, Namen
Coördinaten 50° 29′ NB, 5° 6′ OL
Thema keramiek
Detailkaart
Keramiekmuseum van Andenne (België)
Keramiekmuseum van Andenne
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Het Keramiekmuseum van Andenne (Frans: Musée de la céramique d'Andenne) is een museum in de Belgische provincie Namen. De collectie bevat stukken van de Gallo-Romeinse periode tot de huidige tijd en varieert tussen keramiek en boetseerklei die werd gemaakt voor artistieke, ambachtelijke en industriële doeleinden.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

De kleilagen in de regio rondom Andenne vormden zich miljoenen jaren geleden tijdens het tertiaire tijdperk. Deze klei staat bekend om zijn kneedbaarheid en is goed bestand tegen de hitte van de keramiekovens. Om die reden zijn in de afgelopen eeuwen grote hoeveelheden naar andere landen wereldwijd geëxporteerd.

Het museum is gevestigd in een statig pand aan de zuidkant van Andenne. Aan het begin van het museum wordt gestart met een video. Vervolgens wordt ingegaan op de geologie van de bodem in de regio en de ontginning in de loop van de tijd. Hier wordt verder op ingegaan in de tuin van het museum, waar ook een mijngalerij is opgesteld.

Collectie[bewerken | brontekst bewerken]

Er worden tal van afbeeldingen, maquettes en dwarsdoorsnedes getoond en wordt er ingegaan op de vervaardiging van keramiek, het proces van de totstandkoming en de chemische samenstelling van het materiaal. De collectie staat uitgestald in vitrines die verspreid staan over de drie verdiepingen. De verlichting in het museum zorgt voor een bijzondere sfeer.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Musée de la Céramique d'Andenne van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.