Keramisch mes

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Een keramisch mes. Let op het witte lemmet.

Een keramiekmes is een mes met een lemmet van keramiek. De meestgebruikte keramieksoort is zirkonium(IV)oxide (ZrO2). Een veel gebruikte handelsbenaming voor dit materiaal is Zirconia. De bladen zijn meestal wit van kleur. Keramische messen worden geacht langer scherp te blijven dan metalen messen, en daarnaast zouden deze beter bestand zijn tegen voedselzuren en zijn ze niet vatbaar voor roest.

De messen worden meestal gemaakt door zirconiapoeder onder een zeer hoge druk samen te persen in lemmetvormige mallen, de (dan nog botte) lemmeten zijn dan nog zeer fragiel en moeten in speciale mallen de oven in worden gebracht. Vervolgens worden deze gedurende vijf tot twaalf uur onder een zeer hoge temperatuur (rond 1400 graden celsius) gesinterd. Het verkregen lemmet wordt dan met een diamanten slijpsteen geslepen.

Zirconia is heel hard, het heeft een waarde van 8,5 op de hardheidsschaal van Mohs. Ter vergelijking: gehard staal heeft een waarde van 6 tot 6,5 en diamant een waarde van 10. Keramische messen kunnen alleen aangescherpt worden met een materiaal dat harder is, dat komt meestal neer op industriële diamantslijpers.

Veiligheidsrisico[bewerken]

Pure keramiekmessen zijn niet te detecteren door metaaldetectoren; derhalve doen de meeste mesfabrikanten een beetje metaalpoeder door de zirconiamix om het risico enigszins te beperken.