Kerkhof van Grimbergen (Verbrande Brug)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kerkhof van Grimbergen (Verbrande Brug)
Kerk en kerkhof
Kerk en kerkhof
Plaats Verbrande Brug Vlag van België België
Portaal  Portaalicoon   Mens & maatschappij

Het Kerkhof van Grimbergen (Verbrande Brug) is een gemeentelijke begraafplaats in het Belgische gehucht Verbrande Brug in de gemeente Grimbergen. Het kerkhof ligt rond de Heilig-Hartkerk op de linkeroever van het kanaal van Willebroek vlak bij de Verbrande Brug. Rond de kerk bevinden zich geen burgerlijke graven meer, enkel nog een perk met Belgische gesneuvelden en een Brits oorlogsgraf.

Oorlogsgraven[bewerken]

Eerste Wereldoorlog[bewerken]

Op de begraafplaats ligt een perk met de graven van 20 Belgische gesneuvelden (waaronder 8 niet geïdentificeerde) uit de Eerste Wereldoorlog. Hierbij ook het graf van korporaal Léon Trésignies, een oorlogsheld die sneuvelde tijdens een poging om de openstaande brug over het kanaal te sluiten en zo de brug in handen te krijgen.

Tweede Wereldoorlog[bewerken]

Hier ligt ook het graf van de Britse soldaat Thomas Martin[1] van het South Lancashire Regiment. Hij was 21 jaar toen hij sneuvelde op 21 mei 1940. Hij maakte deel uit van het Britse Expeditiekorps die de opmars van het Duitse leger moest tegengaan.

Zijn graf wordt onderhouden door de Commonwealth War Graves Commission en is daar geregistreerd onder Grimbergen (Verbrande Brug) Churchyard.[2]