Kern (rivier)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Kaartje van de Kern en het stroomgebied van de San Joaquin River.
De Kern loopt door verschillende canyons.

De Kern (Engels: Kern River) is een rivier in de Amerikaanse staat Californië.

Beschrijving[bewerken]

De meest noordelijke en langste zijarm (ook wel de North Fork Kern River genoemd) ontspringt bij van Mount Whitney in het hooggebergte van de Sierra Nevada, meer bepaald in Sequoia National Park in het noordoosten van Tulare County. De Kern stroomt door verschillende canyons naar het zuiden en is daarmee de enige rivier in de Sierra Nevada die zuidwaarts stroomt. Er wordt hier veel aan raften en kajakken gedaan.

In de buurt van Kernville vloeit de noordelijke Kern samen met de South Fork Kern River. Door een dam is hier een stuwmeer, Lake Isabella, ontstaan. Stroomafwaarts stroomt de Kern in zuidwestelijke richting door een grote canyon. Ze komt uit het gebergte tevoorschijn ten oosten van Bakersfield, meteen de grootste stad aan de stroom. Stroomafwaarts van Bakersfield wordt het water massaal afgeleid om de velden in de zuidelijke San Joaquin Valley te irrigeren, maar ook om gemeenschappen van kraantjeswater te voorzien. De loop van de rivier is zo'n 270 kilometer lang.

Vroeger mondde de rivier uit in een groot drasland. In natte seizoenen waren er verschillende meren, zoals het nu uitgedroogde Buena Vista Lake en Kern Lake. Als het water erg hoog stond, liep het naar Tulare Lake via de Buena Vista Slough en verschillende andere waterlopen. De meren van dit gedeeltelijk endoreïsch bekken konden zelfs overlopen naar de San Joaquin, die het noordelijke deel van de San Joaquin Valley ontsluit. Dit fenomeen vindt niet langer plaats sinds zowel Buena Vista als Kern Lake in het midden van de 20e eeuw zijn opgedroogd.

Zie ook[bewerken]