Kerntrilzwam

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Kerntrilzwam
Kerntrilzwam
Taxonomische indeling
Rijk:Fungi (Schimmels)
Stam:Basidiomycota (Steeltjeszwam)
Onderstam:Agaricomycotina
Klasse:Tremellomycetes
Onderklasse:Incertae sedis
Orde:Tremellales
Familie:Tremellaceae
Geslacht:Naematelia
Soort
Naematelia encephala
(Pers.) Fr. (1818[1])
Kerntrilzwam
doorsnede
Synoniemen

Tremella encephala

Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Kerntrilzwam op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Schimmels

De kerntrilzwam (Naematelia encephala) is een schimmel behorend tot de familie Tremellaceae. Het is een biotrofe parasiet die leeft op op vruchtlichamen van de dennenbloedzwam (Stereum sanguinolentum). Hij komt voor op stammen en takken van naaldbomen. Hij is bekend van de Den (Pinus), soms de Spar (Picea).

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

De vruchtlichamen zijn gelatineachtig tot 3 cm breed. De kleur is dof lichtroze tot geelachtig roze. De vorm is bolvormig of onregelmatig bolvormig. Het oppervlak is gerimpeld of golvend (zoals hersenen). Er is een harde, witachtige kern bij het doorsnijden.

Microscopisch worden de hyfen geklemd en komen ze voor in een dichte gelatineuze matrix. Haustoriale cellen ontstaan op de hyfen en produceren filamenten die zich hechten aan en doordringen in de ongeklemde hyfen van de gastheer (overvloedig in de centrale kern). De basidia meten 13–20 × 12–17 μm. De basidiosporen zijn meestal half bolvormig/eikvormig, kleurloos, glad en meten 6–11 × 5,5–9 μm.

Verspreiding[bewerken | brontekst bewerken]

De kerntrilzwam is wijd verspreid op het noordelijk halfrond (Noord-Amerika, Europa en Noord-Azië), maar komt ook voor in Australië.

In Nederland komt de kerntrilzwam algemeen voor.[2]