Kesbeke

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Kesbeke
Oprichting 1948
Oprichter(s) Charles Kesbeke
Sleutelfiguren Oos Kesbeke
Land Vlag van Nederland Nederland
Hoofdkantoor Amsterdam
Producten tafelzuur
Sector inleggerij
Website www.kesbeke.nl
Portaal  Portaalicoon   Economie
Kesbeke aan Adolf van Nassaustraat 2 (augustus 2023)

Kesbeke is een Amsterdams familiebedrijf met als voornaamste activiteit het inleggen van tafelzuur zoals augurken, Amsterdamse uien en zilveruitjes. Ook werden er in de loop der tijd nieuwe zuurproducten op de markt gebracht zoals zacht zure boontjes, olijven in zeewater, sojabonen en tulpenknollen. Daarnaast worden door het bedrijf sauzen en spreads geproduceerd. De fabriek heeft een eigen winkel, maar levert vooral aan derden, zoals supermarktketens.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Charles Kesbeke, een gewezen bakker uit Zeeland, begon in 1948 in een kleine kelder aan het Waterlooplein in het centrum van Amsterdam met een inleggerij van tafelzuur. Hij zag nieuwe kansen omdat door de Jodenvervolging de meeste zuurinleggerijen waren verdwenen. In de kelder werden de augurken en uien gewassen, gepekeld, en in glazen potten verpakt, en door gebrek aan middelen in afgedankte vuilnisbakken gepasteuriseerd. De producten werden via straathandel en in kroegen en fabrieken aan de man gebracht.

Door de uitbreiding van Amsterdam verdwenen veel tuinderijen uit de omgeving, te verwerken producten moesten van elders worden aangevoerd. Het pellen van uien, dat oorspronkelijk werd uitbesteed aan mensen uit de buurt, werd naar het buitenland verplaatst. Het bedrijf verhuisde in 1977 naar een pand aan de Adolf van Nassaustraat hoek Willem de Zwijgerlaan in de wijk Landlust. Dit bedrijfspand was in 1947 ontworpen door de architecten Huib Tuninga en J. Luyken[1] voor de machinefabriek (met kantoor) Firma Joh. Moes & Zonen. In 1989 breidde Kesbeke uit door de bouw van een nieuwe hal ten noorden van het originele gebouw. Deze hoek, waar in vroeger tijden het Slatuinenpad in agrarisch gebied liep, was hier na de Tweede Wereldoorlog een bedrijventerrein aangelegd. Op de tegenoverliggende hoek is de winkel gevestigd (Willem de Zwijgerlaan 360).

In de wintermaanden worden voornamelijk uien, wortels en selderij ingelegd en in de zomermaanden augurken en komkommers. Naast de fabriek waar het inleggen van het zuur plaatsvindt kwam er ook een winkel voor de verkoop van het zuur. Het familiebedrijf werd na het stoppen van de oprichter voortgezet door zijn zoon Camiel Kesbeke en sinds 1999 door de derde generatie; Oos Kesbeke, diens twee zonen werken thans (2023) ook in het bedrijf.

Prijzen[bewerken | brontekst bewerken]

  • 2015: verkozen tot de winnaar van de Amsterdam Business Award. De vakjury prees Kesbeke om zijn directe en betrokken wijze van omgang met het personeel, de productietraditie en de recente productinnovatie waarin samenwerking werd gezocht met diverse Michelin sterrenkoks.
  • 2017: Ondernemer van het jaar van de gemeente Amsterdam.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]