Khalaf Ali Alkhalaf

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Khalif Ali Alkhalaf
Khalaf Ali Alkhalaf
Algemene informatie
Geboren 10 november 1969
Geboorteplaats Ar-Raqqah
Land Vlag van Syrië Syrië
Beroep Schrijver, dichter
Werk
Jaren actief 2004-heden
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Khalaf Ali Alkhalaf ( Arabisch : خلف علي الخلف), (Ar-Raqqah, 10 november 1969) is een Syrische dichter en schrijver . Hij woonde in Saoedi-Arabië van 1993 tot 2001, in datzelfde jaar verhuisde hij naar Griekenland en bleef daar tot de zomer van 2002. Hij ging terug naar Syrië en daarna weer naar Saoedi-Arabië. In het voorjaar van 2008 verliet hij Saoedi-Arabië, ging naar Egypte waar hij verbleef in Alexandrië. Hij woont sinds 2014 in Zweden en verkreeg de Zweedse nationaliteit.

Zijn eerste boek verscheen in 2004 (N van Shepherders). Eind 2005 richtte Khalaf de Jidar-website op. Het was een zelfstandig cultureel platform voor vrijzinnigen en ter ondersteuning van beginnende en onafhankelijke schrijvers. Het werd gezien als een van de eerste Syrische cultuurwebsites en had een hoge waardering. De Syrische autoriteiten blokkeerde de website later.[1][2] Bijna iedere keer dat hij een van zijn werken had gepubliceerd, werd hij opgeroepen voor onderzoek door de Syrische inlichtingendienst.[1] De laatste oproep ontving Alkhalaf in de zomer van 2007.

Later dat jaar reisde Alkhalaf af naar Saoedi-Arabië, waar hij artikelen bleef schrijven waarin hij kritiek uitte op het Syrische regime en pleitte voor een democratisch alternatief. Hij schreef een artikel onder de titel Een openbare zelfverklaring aan de Syrische veiligheidsinstanties.[3] Daarna kon hij niet meer terug naar Syrië tot 2013, toen Al-Raqqah niet meer onder het Assad-regime viel.[4][5]

In september 2008 richtte Alkhalaf samen met andere Arabische schrijvers (Hamed Bin Aqeel en Suzan Khawatmi) 'Jidar voor cultuur en publicatie' op, een non-profituitgeverij. In deze tijd gaf Jidar veel boeken uit, vooral publicaties die kritiek uitten op het Assad-regime en dagboeken van een Syrische gevangene.

Regelmatig publiceert hij een deel van zijn werk in de Elaph (elektronische krant) en sinds 2003 ook op andere websites en blogs als Jidar en Ahewar[6] . Hij heeft ook gepubliceerd in vele Arabische kranten. Alkhalaf is bekroond op het Fujairah International Monodrama Festival tijdens de competitie in 2009[7]. Hij won de tweede prijs door het schrijven van het script van een monodrama genaamd 'Gilgamesj draagt tennisschoenen'[8].

Khalaf studeerde economie aan de Universiteit van Aleppo.

Bibliografie[bewerken | brontekst bewerken]

  • 2004 N of Shepherders – poëzie
  • 2007 Al Tanzeel - poëzie
  • 2008 Kouhl van verlangen - poëzie
  • 2008 Huilende vreemdeling, een verhaal dat nooit gepikt is door een vogel - poëzie
  • 2009 Gedichten over een enkele schoen - poëzie
  • 2010 Gilgamesj draagt tennisschoenen - Monodrama
  • 2010 Over het hopeloze land: Al Assad Jr...Zijn koninkrijk en zijn oppositie - Politiek artikel
  • 2011 Zwarte en witte stemmers - Dialoog met schrijvers
  • 2012 Twee feiten en één acteur - Monodrama
  • 2013 Najla Bah en Qaradawi zijn twee kanten van dezelfde medaille - Politiek artikel
  • 2015 Dagboeken van huidige oorlogstijd - poëzie
  • 2016 Dagboeken van huidige oorlogstijd - poëzie Engelse vertaling