Kim Jong-nam

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zie het artikel Niet te verwarren met Kim Yong-nam (1928), een Noord-Koreaans ex-minister van Buitenlandse Zaken en voorzitter van het presidium van de Opperste Volksvergadering.

Kim Jong-nam (Pyongyang, 10 mei 1971 - Kuala Lumpur, 14 februari 2017) (Koreaans: 김정남, Hanja: 金正男) was een familielid van de heersende leiders van Noord-Korea. Hij was de oudste zoon van Kim Jong-Il. Kim Jong-nam studeerde net zoals zijn halfbroer Kim Jong-un in het buitenland: computerwetenschappen aan universiteiten in Japan en Zwitserland. Hij werd vooral bekend als een van de Noord-Koreaanse overlopers.

Levensloop[bewerken]

Kim Jong-nam werd geboren in de hoofdstad Pyongyang. Zijn moeder was een van de vele vriendinnen van Jong-Il, Sung Hae-Rim. Zij zou zijn overleden in Moskou, waar ze werd behandeld tegen depressies.

De oudste zoon zou het leiderschap erven, maar men zegt dat deze kans voor Kim Jong-nam is verkeken nadat hij in mei 2001 met een vals Dominicaans paspoort Japan probeerde binnen te komen met twee vrouwen en een kind. Na veel gesteggel gaf hij toe de zoon van Kim Jong-Il te zijn. Zijn verklaring was dat hij naar Disneyland in Japan wilde gaan. Door dit incident bracht hij het Noord-Koreaanse regime ernstig in diplomatieke verlegenheid.

In oktober 2010, toen zijn halfbroer Kim Jong-un uitgebreid in het nieuws was als beoogd opvolger van hun vader, liet hij in een interview met een Japanse zender weten tegenstander te zijn van het Noord-Koreaanse systeem van erfopvolging.[1]

Kim Jong-nam woonde naar verluidt afwisselend in Peking en Macau.

Persoonlijk[bewerken]

Kim Jong-nam was twee keer getrouwd en had bij drie vrouwen zes kinderen.[2] Zijn oudste zoon Kim Han-sol[3] zou later opzien baren door zich uit te spreken tegen het bewind van de toenmalige leider, zijn grootvader Kim Jong-il.

Overlijden[bewerken]

Op 14 februari 2017 werd Jong-nam in Maleisië vermoord op Kuala Lumpur International Airport.[4]

Stamboom[bewerken]

 
 
 
 
Kim Hyŏng-jik
 
Kang Pan-sŏk
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kim Sŏng-ae
 
Kim Il-sung
 
Kim Jong-suk
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kim Young-sook
 
 
Song Hye-rim
 
Kim Jong-il
 
Ko Young-hee
 
Kim Ok
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kim Sul-song
 
Kim Jong-nam
 
Kim Jong-chul
 
Kim Jong-un
 
Kim Yo-jong