Naar inhoud springen

Kuala Lumpur International Airport

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Kuala Lumpur International Airport
Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur
Logo
De verkeerstoren van het KLIA
IATA: KULICAO: WMKK
Algemene informatie
Type Publiek
Eigenaar Overheid van Maleisië
Plaats Sepang
Hoogte 21 m
Coördinaten 2° 45′ NB, 101° 43′ OL
Website www.klia.com.my
Locatie in Maleisië
Kuala Lumpur International Airport (Maleisië)
Kuala Lumpur International Airport
Startbanen
   Baan      Lengte   Materiaal
14L/32R 4.124 m Beton
14R/32L 4.056 m Beton
15/33 4.056 m Beton
Lijst van luchthavens
Portaal  Portaalicoon   Luchtvaart

Kuala Lumpur International Airport (IATA: KUL, ICAO: WMKK), ook wel bekend als KLIA, is de internationale luchthaven van Kuala Lumpur in Maleisië. De luchthaven ligt in Sepang. In 2009 maakten ruim 29.5 miljoen passagiers gebruik van de luchthaven, in 2017 was dit net niet verdubbeld tot 58.558.440 passagiers. Met een oppervlakte van 100 km2 is Kuala Lumpur International Airport een van de grotere luchthavens ter wereld.

De plannen voor de bouw van het vliegveld ontstonden in 1990, toen de overheid het oude vliegveld (Subang International Airport) te klein achtte om in de toekomst nog te kunnen groeien. Toen KLIA in 1998 opende werd een deel van Subang International Airport gesloopt. Een ander deel wordt momenteel verbouwd tot "Subang Skypark", een luchthaven voor chartervliegtuigen met hotels en een zakendistrict.

Infrastructuur[bewerken | brontekst bewerken]

De luchthaven beschikte initieel over twee start- en landingsbanen (14L/32R en 14R/32L). Beide banen zijn ruim 4000 meter lang en 75 meter breed, waardoor ze na enkele recente aanpassingen geschikt zijn geworden voor de Airbus A380. In verband met eventuele uitbreiding van de luchthaven wordt ruimte vrijgehouden voor nog twee banen. Op KLIA zijn twee verkeerstorens: vanaf de 130 meter hoge hoofdtoren wordt het luchtverkeer geregeld, terwijl het verkeer op het luchthaventerrein door de kleine toren (55 meter) geregeld wordt.

Bijzonder op de luchthaven is het dierenhotel, geëxploiteerd door de cargo-divisie van Malaysia Airlines. Het hotel regelt de import en export van dieren, en wanneer men op vakantie gaat kan diens huisdier er verblijven.

Om de expansie de baas te blijven werd in 2014 een nieuwe tweede terminal in gebruik genomen, klia2, ter vervanging van de eerdere kleine Low Cost Carrier Terminal (LCCT). Naast klia2 werd ook een derde start- en landingsbaan (15/33) van 4.056 meter lengte, parallel met de twee andere banen in gebruik genomen en de 130 meter hoge hoofdtoren die eerder al werd vermeld.

Luchtvaartmaatschappijen en bestemmingen[bewerken | brontekst bewerken]